fbpx

Javasoljuk a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását a veszélyhelyzetre tekintettel

2020. március 18.

Budapest, 2020.03.18. – A Habitat for Humanity Magyarország azt ajánlja a döntéshozóknak, hogy fontolják meg az április végéig tartó kilakoltatási moratórium meghosszabbítását a COVID-19, új koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetre tekintettel.

A Habitatnál úgy gondoljuk, hogy elsősorban az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokból történő kilakoltatások felfüggesztésének meghosszabbítása a sürgető. Ám megfontolásra javasoljuk a teljes körű kilakoltatási moratórium meghosszabbítását legalább a fertőzésveszély elhárulását követő hónap 10. napjáig. Ezt az indokolja, hogy akiknek a munkakörébe tartozó feladatai távmunkában nem teljesíthetők, várhatóan leghamarabb eddig az időpontig kaphatják meg első teljes értékű fizetésüket. Továbbá javasoljuk, hogy az önkormányzatokra eső, a moratórium meghosszabbításából származó terhek viselésére a kormány különítsen el megfelelő forrásokat.

Az egyes előrejelzések szerint Magyarországon júniusban tetéző koronavírus-járvány kapcsán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja azon területeken élőknek, ahol a vírus jelen van, hogy amennyiben még ha csak enyhe tüneteket is tapasztalnak, mint például fejfájás, vagy orrfolyás, akkor is érdemes otthon maradni. Így elősegíthető az egészségügyi intézmények hatékony működése és az emberek egészségének megőrzése.

Az április végén lejáró kilakoltatási moratórium miatt azonban számos család számára az otthon maradás nem lesz opció, és a kilakoltatás veszélye addig is további fokozott stresszt okoz a veszélyhelyzet tetejébe. Magyarországon mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. A lakhatás hosszabb ideig történő garantálása fontos lépés a lakhatásuk elvesztésével fenyegetett, rendkívül kiszolgáltatott emberek, családok egészségének megőrzése érdekében. Ez egyúttal előmozdítaná a társadalom egészének védelmét, és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségének megelőzését, csökkentését is.

#maradjotthon #hatudsz

Fotó: Bankó Gábor (Hon-Vágy fotópályázat 2017), Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek