fbpx

Petíció a háztartások biztos energiaellátásáért

2020. április 27.

Budapest, 2020.04.27. – A Habitat for Humanity Magyarország petíciót indít, hogy senki ne maradjon energia nélkül a koronavírus-járvány miatt. Mivel most különösen fontos, hogy minden háztartásban legyen áram és gáz, ezért azt kérjük a kormánytól, hogy a járvány idejére biztosítson egy garantált energiamennyiséget minden fogyasztónak.

A koronavírus elleni védekezés frontvonalává az otthonmaradás vált, a korlátozások miatti gazdasági válság pedig sok embert már most elért. A lakosság anyagi terheinek mérséklése ezért is elengedhetetlen, miközben ahhoz, hogy otthonmaradás alapfeltételeit biztosítsuk mindenki számára – üzemelni tudjanak a hűtőszekrények, lehessen főzni, tanulni tudjanak a gyerekek – folyamatos és stabil energiaellátásra van szükség.

A Habitat ezért petícióban kéri a kormányt, hogy biztosítsa ennek feltételeit. Ennek egyszerű, már kipróbált eszköze lehet a minden háztartásnak eljuttatott rezsiutalvány vagy az eseti rezsicsökkentés, amit minden típusú fogyasztó igénybe tud venni, beleértve az előrefizetős mérőórát használókat is. Amilyen gyorsan csak lehetséges egyszeri, legalább 12.000 forintos rezsitámogatás kiutalását javasoljuk minden magyarországi fogyasztó számára.

Úgy látjuk, a helyzet sürgőssége, valamint az államigazgatás és az önkormányzatok leterheltsége miatt nincs lehetőség egy bonyolult elbírálási rendszert felállítani. Fontos, hogy a támogatás egyszerűen átruházható legyen a jobban rászorulók számára, ahogy arra a 2018-2019-ben a Magyar Kormány által kiutalt rezsiutalványok esetében is lehetőség volt. Ennek koordinálásában mind a karitatív szervezetek, mind pedig az önkormányzatok szerepet játszhatnak.

Erre a segítségre már csak azért is hatalmas szükség lenne, mivel az energiaszegénység a háztartások több, mint 10 százalékát – 400 ezer háztartást és legalább 1 millió embert – érint. Ők azok, akiknek eleve nehézséget jelenthet a megfelelő energiaellátás biztosítása, és ezen a vírus csak ronthat.

Akik nem tudják befizetni a számláikat, hiába kapnak fizetési haladékot a kikapcsolási moratórium miatt, később nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Nekik minden fogyasztást kamatostul ki kell majd fizetniük pár hónap múlva, és senki nem tudhatja, mi lesz akkor, lesznek-e bevételeik, lesz-e munkájuk. Emellett több, mint 100 ezer háztartás használ előrefizetős fogyasztásmérőt, azaz a feltöltőkártyás mobiltelefonok elve alapján működő mérőórát. Ha ők elveszítik a bevételeiket, és nincs pénzük feltöltést vásárolni, náluk ugyanúgy nem lesz áram vagy gáz, mintha kikapcsolnák azt.

A petíciót online, erre a linkre kattintva lehet aláírni. Minél többen támogatják aláírásukkal a kezdeményezést, annál nagyobb az esélye, hogy elérjük a közös célunkat.

A kép eredetijét készítette: Bertalan Csaba.

Kapcsolódó cikkek