fbpx

Berda Lakhatási Alap: Támogasd Erikát és még sok más családot te is!

2020. június 16.

A Berda Lakhatási Alapot a Habitat azért hozta létre, hogy az újpesti VEKOP városrehabilitációs program akcióterületén élőket támogathassuk. Itt számos olyan család él, akik erejükön felül teljesítenek, miközben anyagi gondjaik vannak és nem megfelelőek a lakáskörülményeik: beázik a lakás, megjelenik a penész, rosszak a nyílászárók. Ismerjétek meg Erika családját, akinek a története csak egy a sok közül!

Erika egyedül neveli gyermekeit, a 2 éves Dominikot és a 6 éves Szófiát, segítségként mindössze 20 éves nagylányára, Viktóriára számíthat, aki még tanul. Igyekszik mindent megadni a gyerekeinek, bármennyi idejébe és energiájába is kerül, mindig szívesen viszi a kerületi programokra, családi napokra őket, de lényegében egyedül, önerő nélkül nagyon nehéz. Viktória sokat segít, de Erika is annak örülne legjobban, ha a lánya már a saját életét élhetné, azonban nélküle nagyon nehezen oldaná meg a kisebbek felügyeletét.

A család Újpesten él, egy rossz állapotú, 45 négyzetméteres önkormányzati szociális bérlakásban, ami penészes, és időnként be is ázik. Erika és öt testvére ugyanebben a lakásban nőttek fel, amelynek bérleti jogát az önkormányzat édesanyjuk halála után is biztosította számukra. Próbálják saját maguk felújítani, azonban Erikának ezekben a munkákban nincs tapasztalata, nem is tudna mindent maga megcsinálni, szakembert pedig nem tud megfizetni. A konyhacsempéket elkezdték ugyan felragasztani, de a helyiség még festésre szorul, a nyílászárókat pedig mindenképp ki kellene cserélni.

Erika jelenleg nem dolgozik, korábban árufeltöltőként és gyári csomagolóként helyezkedett el, most azonban kisfiával, Domival van otthon. Azt tervezi, hogy ősszel, amikor bölcsődébe tud menni a kisfiú, akkor ő is dolgozni kezdene. Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert most a családtámogatások jelentik számára az egyetlen bevételt, több számlával is elmaradásban van, de részt vesz a kerületi adósságkezelő programban, hogy rendezni tudja a helyzetét.

Éppen a járvány kezdete előtt vágott volna bele az álláskeresésbe, így került kapcsolatba a Habitat szociális munkásaival, akik az újpesti városrehabilitációs programban dolgoznak. Már az életrajzát is megírták közösen a jelentkezésekhez, amikor közbeszólt a koronavírus. Az óvodák zárva tartása miatt most a nap 24 órájában otthon van a két gyerekével, alig van lehetőségük kimozdulni.

Bár a közvetlen járványveszély most csökkenni látszik, a család helyzete mégis sokkal bizonytalanabbá vált. Nem lehet tudni, Erikának, – aki egyébként is hátrányból indul a munkaerőpiacon mindössze 8 osztályos iskolai végzettsége miatt– a most kialakult helyzetben van-e esélye munkát találni. Enélkül pedig elég kétségbeejtő a helyzetük.

————————

Erikáék története sajnos csak egy a sok közül. Csak Újpesten, a VEKOP városrehabilitációs program akcióterületén számos olyan család él, akik erejükön felül teljesítenek, miközben anyagi gondjaik vannak és nem megfelelőek a lakáskörülményeik: beázik a lakás, megjelenik a penész, rosszak a nyílászárók.

Az itt lakók között sok az egyedülálló édesanya, akik most nem tudnak lépni, otthon vannak az iskolából hazaküldött gyerekekkel. Szintén sokan élnek itt olyanok, akik az elsők között veszítették el az állásukat, amikor elkezdődött a járvány. Ezzel szemben félő, hogy ők az utolsók között találnak majd új bevételi forrást a megnövekedett munkanélküliség és az alacsony iskolai végzettségük miatt.

Ezek a családok közvetlen támogatásra szorulnak!

A Habitat for Humanity Magyarország ezért létrehozta a Berda Lakhatási Alapot, amelyből az Újpesten, a VEKOP városrehabilitációs program akcióterületén élőket támogathatjuk.

Támogasd a Berda Lakhatási Alapot te is! Minden segítség számít! 

Kapcsolódó cikkek