fbpx

Mi számunkra az Európai Zöld Megállapodás tétje?

2020. szeptember 25.

Első alkalommal rendezik meg október 9-én a Budapest Climate Summit konferenciát, ahol a szakértők, az iparági szereplők, valamint a hazai és uniós képviselők olyan hosszú távú klímastratégiákat is megvitatnak, mint például az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal). Bár ezek az átlagembertől távoli folyamatok, mégis nagy a tét mindannyiunk számára. A Habitat for Humanity Magyarország azt hangsúlyozza, hogy az Európai Zöld Megállapodás kizárólag akkor tud működni hosszú távon, ha legszegényebbeket is képesek elérni a benne foglalt intézkedések.

A klímaváltozás a mindennapjainkra is hatással van, és nem csupán az egyre szeszélyesebb időjárási viszonyokat értjük ez alatt. Nincs olyan gazdasági szektor, vagy társadalmi szegmens, amelyet nem befolyásol az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás következménye. A megfizethető lakhatás ugyanúgy érintett, mint a közlekedés, az élhető városok, vagy az élelmiszeripar jövője.

Ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat eredményesen tudjuk kezelni, az Európai Unió az Európai Zöld Megállapodás keretében egy cselekvési tervet vázolt fel, amelynek célja, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Ez a cselekvési terv sarokpontja mindazoknak a kérdéseknek, amelyeket a Budapest Climate Summit résztvevői fognak megvitatni.

Magyarország számára többek között azért is fontos ennek a megállapodásnak az eredményessége, mert a hazai lakásállomány túlnyomórészt elavult, a lakóépületek tipikusan rossz energiahatékonyságúak, ami nemcsak magas rezsiköltségekkel, hanem jelentős üvegházhatású gázkibocsátással és légszennyezéssel is jár. Különösen nagy probléma, hogy bár a legelterjedtebb fűtési mód a gáz, a vidéki falvakban, gyakran a legszegényebb rétegekhez tartozók döntő többsége része szilárd tüzelési anyagokat (fát, szenet, brikettet) használ – ezekhez férnek hozzá.

A korszerűtlen kályhák, a nem megfelelő tüzelőanyag és az épületek rossz hőszigetelése az egyik legfőbb oka a magyarországi légszennyezettségnek. Az egészségre és a környezetre súlyosan káros PM2.5 szállópor kibocsátásának több mint 80 százalékáért a háztartási szilárdtüzelés felelős Magyarországon.

A Habitat – a fenntarthatóság alapértéke mellett – fontosnak tartja, hogy amikor az uniós szintű cselekvési tervekről beszélünk, akkor ezeknek a lakásoknak a korszerűsítéséről is szó essen. A leginkább rászorulók célzott támogatása nélkül nemcsak az érintettek méltó lakhatása és egészsége forog kockán, hanem a közös klímacélok elérése, a közös jövőnk is. Ezt képviselve mi is aktívan részt veszünk a konferencián.

A Budapest Climate Summit fórumon Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, pénzügyi- és tanácsadó cégek topmenedzserei, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vesznek részt, és vitatják meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében. A 2020. október 9-én, a budapesti Mariott Hotelben megrendezett konferenciára még megvásárolhatóak az online, valamint a helyszíni jegyek az esemény honlapján keresztül.

Mindenkit arra biztatunk, hogy e célok érdekében hallassa hangját a lehető legtöbb fórumon! A Habitat for Humanity Magyarország részletes állásfoglalásai a témában az Európai Bizottság honlapján, angol nyelven itt, itt és itt olvashatóak.

Borítókép: Unsplash

2020. szeptember 25.

Kapcsolódó cikkek