fbpx

Elfogadhatatlan a megfizethető lakhatásért küzdő civilek ellehetetlenítése

2020. október 15.

Budapest, 2020. október 15. – A Soroksári Önkormányzat október 13-i rendeletével ellehetetlenítette az Utcáról Lakásba! Egyesület saját, a szervezet tulajdonában lévő telkén való építkezését, amelynek segítségével 4-7 rászoruló számára biztosítottak volna méltó, megfizethető és önálló lakhatást. A Habitat for Humanity Magyarország ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja, kiáll az Utcáról Lakásba! Egyesület mellett, és felszólítja Bese Ferenc polgármestert, hogy az egyesülettel közösen keressen megoldást a problémára, szükség esetén kártalanítva a szervezetet.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) 2020. elején vásárolt meg egy soroksári telket, hogy ott rászorulók számára egy olyan háromlakásos sorházat építsen, amely minden szempontból megfelel a helyi építési szabályzatnak, és illeszkedik a kerület arculatába is. A lakások összesen 4-7 rászoruló – a hajléktalanság által érintett – ember számára nyújtottak volna önálló lakhatást. A telken az ULE az építési munkálatokat előkészítette, ami ezidáig mintegy 15 millió forintos befektetést igényelt.

Soroksár Önkormányzatának képviselő-testülete tagjainak többsége, néhány javaslatot ellenző képviselőn kívül, október 13-án megszavazott egy olyan változtatási tilalmat, amely az ULE telkének környezetében,a kerület építési szabályzatának módosításáig megtilt minden beavatkozást. Az ULE-vel, egyeztetési kezdeményezéseik ellenére, érdemben nem konzultáltak, sőt, a szervezetet kizárták a Közgyűlésről és a Közmeghallgatásról. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették a szervezet szociális lakhatást biztosító programját, akár komoly anyagi kárt is okozva a hajléktalanság ellen küzdő egyesületnek.

A Habitat for Humanity Magyarország ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja.

Minden embernek joga van a biztos és megfizethető lakhatáshoz, a hajléktalan emberek számára pedig az önálló lakhatáson keresztül vezet vissza az út a társadalomba. Az ULE is azért dolgozik, hogy a tömegszállókon alapuló hajléktalanellátó modellel szemben alternatívát kínáljon, mivel a jelenlegi rendszer csak a probléma tüneti kezelésére és a többség számára láthatatlanná tételére alkalmas. Ennek a társasháznak a felépítése, – amelyet egy civil szervezet saját erőből és adományokból finanszírozott, hogy komplex szolgáltatásokat és folyamatos támogatást nyújtson, – valódi kiutat kínált volna a lakásba költözők számára a hajléktalanságból.

A Habitat ezért kiáll az Utcáról Lakásba! Egyesület mellett, támogatja erőfeszítéseiket és munkájukat a hajléktalanságot is kezelő mintaprogramban. – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat ügyvezető igazgatója. – A Habitat felszólítja Bese Ferencet, Soroksár polgármesterét, hogy az egyesülettel közösen keressen megoldást a problémára, szükség esetén kártalanítva a szervezetet.

Mindannyian szolidaritással tartozunk a nehéz helyzetbe került embertársaink felé, ennek abszolút minimuma pedig, hogy támogassuk, vagy legalább ne akadályozzuk a segítő szervezetek munkáját.

Fotó: Utcáról Lakásba! Egyesület (László Tamás)

Kapcsolódó cikkek