fbpx

Megint kimaradtak a segítségnyújtási tervből az energiaszegénységben élők

A Habitat for Humanity Magyarország, más civil szervezetekhez csatlakozva szeretné felhívni a figyelmet a jelenleg zajló Helyreállítási és Ellenállási Eszköz (RRF) felhasználásával kapcsolatos döntésre, melynek ügyében a mai nap folyamán tart egyeztetést Orbán Viktor kormányfő az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyen-nel Brüsszelben.

A Habitat kihangsúlyozza, hogy az egészségügyi, oktatási és gazdasági intézkedéseken felül nem engedhetjük meg magunknak, hogy a klímavédelem szociális vetületei ne kapjanak kellő figyelmet. Az Európai Unió ajánlásai között szerepel, hogy kiemelt forrásokat kell fordítani a lakóépületek – azon belül az energetikailag legrosszabbul teljesítő állomány – felújítására és a sérülékeny csoportok támogatására – tehát az energiaszegénység leküzdésére. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy a klímacélok eléréséhez szükséges zöld átmenetből és korszerűsítésekből ne szoruljanak ki az alacsony jövedelmű háztartások.

Nehezményezzük, hogy sem az RRF energetikai komponensébe, sem a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkózását célzó szociálpolitikai komponensbe nem került bele az energiaszegénységben élők számára elérhető, nagyszabású épületfelújítási programok támogatása.

A Magyar Természetvédők Szövetségének véleménye a tervezetről itt olvasható.

Az Autonómia Alapítvány által megfogalmazott 10 kérdésről és a Felzárkózó Települések komponensről szóló cikk a 444.hu-n pedig ide kattintva érhető el.

Borítókép: Fülöp Dániel Mátyás @Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek