fbpx

Konferencia: Az energiaszegénység kezelése válság idején

A Habitat for Humanity Magyarország társszervezésében Budapesten, a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartotta zárókonferenciáját az ENGAGER kutatóhálózat 2022. április 11-13. között. A kutatóhálózat célja az energiaszegénységgel foglalkozó szakemberek nemzetközi közösségének megerősítése és a közös munka elősegítése volt. A 2017-ben indult ENGAGER COST Action program zárásaként 15 országból, több mint 20 kutató vett részt a konferencián, amelynek középpontjában az energiaszegénység válságok idején – például klímaváltozás vagy háború – való kezelése állt. Az eseményen kiemelt szerepet kaptak a kelet-közép-európai országok, többek között Magyarország energiaszegénységgel kapcsolatos sajátosságai, valamint az igazságos energiaátállás.

Az elmúlt évtizedben egyre több energiaszegénységgel kapcsolatos európai kutatás látott napvilágot és számos kutatói együttműködés jött létre. Az új elméleti és módszertani megközelítések, illetve vizsgálati eredmények egyre jobban átalakítják azt, ahogyan az európai társadalmak a háztartási energiaszegénységet értelmezik és kezelik. Miközben az energiaszegénység számos további társadalmi kérdéssel szoros összefüggést mutat; – ilyen például a lakhatás, a klímaváltozás, az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átállási folyamat, a közegészségügy vagy az általános szociális jólét ügye; – az energiaszegénység hatékony kezelésére és az ezzel kapcsolatos szakpolitikai intézkedések határainak feszegetésére a jelenlegi, többszörös válság idején minden eddiginél nagyobb szükség van.

Ennek ismeretében az ENGAGER COST Action program 2017 novemberében indult, és Európa 41 országában, illetve a szomszédos régiókban több mint 200 energiaszegénységgel foglalkozó kutatót, illetve gyakorlati szakembert tömörít. Hogy a fenti, energiaszegénység elleni törekvésekhez érdemi hozzájárulást nyújtson, a hálózat elsődleges célja a témával foglalkozó szakemberek nemzetközi közösségének megerősítése és a közös munka elősegítése.

A program 2022 májusi zárásához közeledve a hálózat négy és fél éves – a pandémia miatt javarészt online zajló – munkáját értékelték a résztvevők a 2022. április 11-13. között, Budapesten, a Habitat for Humanity Magyarország társszervezésében zajló zárókonferencián. A hálózat tagjai az eredmények áttekintése mellett abban is egyetértettek, hogy sürgősen foglalkozni kell Európa-szerte a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai inváziós válság energiaszegénységben élőkre vagy az annak kitett lakosságra gyakorolt hatásaival.

A Közép-európai Egyetem (CEU) termeiben, három napon keresztül, személyesen és online is lehetett követni a plenáris ülésekből, valamint workshopokból álló eseményt. Ez az alkalom egyben a világjárvány és a lezárások két hosszú éve után az első lehetőség volt, hogy a hálózat kutatói személyesen is találkozhassanak egymással. A konferenciát Jávor Benedek, a Főváros brüsszeli képviseletének vezetője nyitotta meg. 15 országból több mint 20 kutató és gyakorlati szakember vett részt személyesen, valamint további számos szakértő követte online az előadásokat. Ezek jelentős része kiemelt hangsúlyt helyezett a kelet-közép-európai országok, többek között Magyarország energiaszegénységgel kapcsolatos sajátosságai, valamint az igazságos energiaátállás.

A neves kutatók előadásai és a műhelymunka mellett további programokon vehettek részt a konferenciára érkezők. Az UCCU Alapítvány munkatársai tematikus sétát tartottak a VIII. kerületben, valamint Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere is fogadta a résztvevőket. Meglátogatták továbbá a kerületben található és az energiatudatosság támogatása érdekében létrehozott RenoPontot, és az ott létrehozott PowerPoor sarkot, mely kifejezetten az energiaszegény háztartásoknak nyújt tanácsadást. A nap zárásaként a napelemekkel frissen ellátott Gólyában látták vendégül a hálózat tagjait, ahol megismerkedhettek a Habitat advocacy és terepi programjaival is.

A konferencia hivatalos programja pdf formátumban erre a linkre kattintva letölthető.

 

Kapcsolódó cikkek