fbpx

13 szervezet közösen követeli, hogy ne lehessen kikapcsolni a lakossági energiaszolgáltatást

Miközben az Európai Parlament az Európai Bizottság villamosenergia-piac felülvizsgálatára vonatkozó javaslatával foglalkozik, 13 energiaszegénységgel és -igazságossággal foglalkozó szervezet, köztük a Habitat for Humanity Magyarország közös kiáltványban követeli a lakossági energiaszolgáltatás-kikapcsolások európai tilalmát.

Az Európai Unió országaiban több mint 35 millió ember élt energiaszegénységben és 72 millióan a szegénységi küszöb alatt 2021-ben. A jelenlegi energiaválság központi témává tette a megfizethető energiához való hozzáférést Magyarországon és Európa többi részén egyaránt. Az energiaszolgáltatók gyakran az ellátás kikapcsolásával nehezítik azon háztartások helyzetét, akik nem tudnak megbirkózni a rekordmagas energiaárakkal. Az áramszolgáltatásból kikapcsolt háztartások kénytelenek a világítást, és egyéb alapvető elektromos készülékek használatát (pl. hűtő vagy a mobiltelefon) nélkülözni. A kikapcsolások katasztrofális következményekkel járhatnak az egészségre, a jólétre, az önbecsülésre, a szakmai és a családi életre, valamint a gyerekek oktatására.

A magyarországi jogszabályok jelenleg két eszközzel célozzák a kikapcsolások megelőzését; a szolgáltatónak a 60 napon túli hátralékkal rendelkező, védendő fogyasztók számára előrefizetős mérőóra kihelyezését, továbbá részletfizetési lehetőséget kell biztosítania – 2015-ig központi költségvetésből adósságkezelési programok is működtek, ez azonban mára teljesen az önkormányzatok felelőssége. A Habitat javaslata, hogy ahhoz, hogy az előrefizetős (“kártyás”) órák valós megoldást és biztonságérzetet nyújtsanak a tipikusan sérülékeny csoportokhoz tartozó felhasználók számára, egy minimális energiamennyiséget is biztosítani kell. Így elkerülhető az a helyzet, amikor egy háztartásnak nincs módja feltölteni az egyenlegét, gyakorlatilag azonnal lekapcsolásra kerül a hálózatról. Magyarország egyike azon néhány európai uniós országnak, ahol már több mint egy évtizede telepítenek előrefizetős mérőórákat; a tapasztalatokról és javaslatokról részletesebben lehet olvasni az angol nyelvű közös kiáltványban.

Az energia alapvető szükséglet, és véget kell vetnünk a kikapcsolásoknak – a kiáltványban 13 szegénység ellen küzdő, klíma- és fogyasztóvédelmi szervezet együttesen követeli a kikapcsolások betiltását az Európai Unió országaiban. A villamosenergia-piac jelenlegi felülvizsgálata egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, az Európai Unió elkötelezett a sérülékeny fogyasztók védelme mellett.

***

A közös kiáltvány itt érhető el.

 

Kapcsolódó cikkek