fbpx

Terepi programjaink

A Habitat for Humanity hagyományos programjában könnyűszerkezetes házakat épít rászoruló családok számára, akik a lakásokat kedvezményes, kamatmentes kölcsön segítségével vásárolhatják meg. A Habitat alapelve szerint a segített családok maguk is részt vesznek az építkezésben.

A Habitat Magyarország munkája is egy ilyen projekttel indult: 1996-ban Jimmy Carter volt amerikai elnök vezetésével több száz amerikai és magyar önkéntes épített fel csupán két hét leforgása alatt 10 házat Vácon. A szervezet történetének első szakaszában összesen 149 házat épített Vácon, Gödön, Csepelen, Dunavarsányban, Csurgón, Szarvason és Hajdúböszörményben. Világszerte egyre több Habitat szervezet alakítja azonban programjait a helyi lakhatási problémákhoz; így 2009-ben mi is lezártuk újépítés programunkat, és új megoldásokat kerestünk.

Jelenlegi programjainkban elsősorban felújításokban nyújtanak segítséget. A 2019-ben lezárult Elsőként Lakhatást! programban hajléktalan embereknek, Második Esély programunkban pedig főként átmeneti otthonban élő, rászoruló családoknak segítünk, hogy egy megfizethető otthonban kezdhessenek új életet. A felújítások költségeit adományokból fedezzük, a munkálatokat pedig többségében önkéntesek és a beköltözők segítségével végezzük el. A programban résztvevőket szociális munkások, illetve a kerületeket kiszolgáló családok átmeneti otthonainak családgondozói segítségével választjuk ki. Ezek a szakemberek a kiválasztási folyamattól egészen a beköltözés után egy évig kísérik és folyamatos szociális munkával támogatják a résztvevőket. Jelenlegi partnereink Újpesten az SOS Krízis Alapítvány, valamint Zuglóban és a XV. kerületben a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány által működtetett átmeneti otthonok.

Támasz programunk továbbá kisebb felújításokban nyújt segítséget, a Wienerberger Magyarország Zrt.-vel pedig immár egy második hároméves együttműködés keretében építőanyaggal – téglával és tetőcseréppel – támogatjuk intézmények és magánszemélyek felújítási munkáit.

Második Esély program

„Sokkal kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és kipihentebbek vagyunk testileg és lelkileg is. Korábban hiába dolgoztunk, nem haladtunk, most viszont végre haladunk előre az életben.” – Bori, aki második gyermekét már biztonságos otthonban neveli.

„Teljesen megkönnyebbültem, nincsenek szorongásaim, mert már biztonságban tudhatom a gyerekeimet.” – Csaba, a program keretében szociális bérlakáshoz jutott kétgyerekes apa.

Ha egy családnak nincs saját tulajdonú lakása és hiányzik az anyagi forrása ahhoz hogy lakást vásároljon, rosszak a lakhatási kilátásai: a szociális bérlakásra szoruló háztartások száma többszörösen meghaladja a rendelkezésre álló szociális bérlakásokét (körülbelül 300 ezer háztartásnak lenne szüksége ilyen bérlakásra, miközben az önkormányzati bérlakásállomány mindossze 113 ezer, és ezen belül is csak 63 ezer szociális bérlakás), így sok érintett család kénytelen piaci bérlakásokban megoldani a lakhatását.

Azonban a piaci bérleti díjak jelenleg igen magasak – sokak számára megfizethetetlenek, különösen ha több havi kauciót kér a bérbeadó – és a bérbeadók gyakran visszautasítják a kisgyermekes családokat. Lakásfenntartási támogatáshoz jutni nehéz: az önkormányzatok saját hatáskörben döntenek arról hogy ki és milyen feltételekkel juthat támogatáshoz, a támogatás összege pedig kevés a lakhatási költségekhez képest. Ebben a helyzetben nagyon könnyű elveszíteni egy lakást és nagyon nehéz helyette másik albérletet találni. Jelenleg csak a családok átmeneti otthonai nyújtanak időleges megoldást a nehéz helyzetbe került családoknak. Sajnos ezek az intézmények csak átmeneti megoldást jelenthetnek és ezekből az intézményekből is nagyon kevesen jutnak megfizethető otthonhoz. A családok – valós megoldások hiányában – intézmények közt kénytelenek vándorolni, idővel a család széthullik: a szülők utcára, a gyerekek állami gondoskodásba kerülhetnek.

Második Esély programunkkal olyan lakhatásukat vesztett családokat segítünk, akik akár több éve is családok átmeneti otthonában kénytelenek élni. A Habitat budapesti kerületek önkormányzataival és helyi Családok Átmeneti Otthonaival működik együtt. Önkormányzatok és önkéntesek segítségével és a leendő bérlők közreműködésével lakhatatlan, rossz állapotú szociális bérlakásokat újít fel számukra, így tesszük lehetővé, hogy hosszú távon is fenntartható, biztos otthonhoz jussanak.

TÁMASZ a családoknak

A Habitat rengeteg olyan megkeresést kap magánszemélyektől, illetve a szociális ellátórendszer különböző intézményeitől, amelyek azonnali beavatkozást igényelnének. Gyakran a családoknak egy baleset vagy valamilyen káresemény miatt segítségre lenne szükségük a lakhatatlanná vált ingatlanuk megjavításához vagy lakhatásuk megnyugtató rendezéséhez. 2019-ben azért hoztuk létre TÁMASZ a családoknak programunkat, hogy ezekre a megkeresésekre és krízishelyzetekre érdemi válaszokat adhassunk, valamint, hogy a bajba jutott családoknak támaszt tudjunk nyújtani az adott élethelyzetben, akik erről a pontról elrugaszkodva saját erejükből tudnak továbblépni.

A TÁMASZ programban elsősorban olyan gyerekes családok vesznek részt, akik saját tulajdonú ingatlanban vagy önkormányzati bérlakásban élnek, és ez az ingatlan olyan kárt szenvedett, vagy olyan műszaki állapotban van, amely veszélyezteti, esetleg el is lehetetleníti a lakás rendeltetésszerű, azaz méltó, biztonságos otthonként való használatát.

A támogatásra országszerte bármely településről lehet pályázni; formája és nagyságrendje igazodik az adott család szükségleteihez. Jelentheti például nyílászárók cseréjét; festést; szigetelést; fűtési, víz- és csatorna vagy villamosenergia-rendszer vizsgálatát, javítását vagy a kialakításában való segítséget; építőanyag, bútor vagy háztartási eszköz vásárlását; építőipari szakember munkadíjának fedezését, szaktanácsadást vagy egyéb munkálatokat.

A program keretében egy háztartásnak 2019 és 2022. június 30. között maximum 500 ezer forint értékű, 2022. július 1-től maximum 800 ezer forint értékű támogatást biztosít a Habitat. Ez az összeg már tartalmazza a program működtetéséhez szükséges logisztikai, személyi és adminisztrációs költségeket is.

A TÁMASZ programban így 2021 nyaráig összesen 35 háztartás vett részt, és összesen 188 ember kapott valamilyen támogatást lakhatási körülményeinek javítására.

Elsőként Lakhatást! program

Ma Magyarországon közel 30 ezer ember él hajléktalanként, miközben az ellátórendszer kb. 10 ezer embernek tud szállást nyújtani. Az ellátórendszerből nagyon sok ember számára nincsen kivezető út. Megfelelő jövedelem híján sokan nem tudnak fenntartani egy piaci albérletet, megfizethető bérleti díjú szociális bérlakásból pedig nincs elegendő, ezért sok rászoruló nem jut hozzá ilyen segítséghez. Jelenleg nincs olyan általános megoldás, ami rendszerszinten megoldást nyújtana erre a problémára.

Vagyis a mai magyar hajléktalanellátó rendszer elsősorban életet ment – a hajléktalanságból való kijutásra sajnos nem tud megoldást nyújtani. Azok, akik számára nem megfelelőek a különféle szállók (nincs férőhely olyan szállón, ahova szívesen mennének, nem tudnak a párjukkal együtt bekerülni, nem vihetik a kutyájukat, nem megfelelő a szálló nyitvatartása stb.), gyakran az utcán kénytelenek élni: kunyhót,sátrat építenek, vagy valamilyen nem lakáscélú helyen húzzák meg magukat (pl. pince, barlang, elhagyott épület), vagy egyszerűen az aluljáróban alszanak. Mintaprogramunkkal szociális bérlakáshoz juttatunk közterületen élő, hajléktalan embereket. A Housing First, azaz „Elsőként Lakhatást” típusú programok bebizonyították, hogy az utcán élő hajléktalan emberek megfelelő komplex támogatással, intézményi lépcsőket kihagyva is önálló otthonhoz segíthetők. Sok közterületen élő ember idegenkedik az intézményektől, nem fogadja el annak kötöttségeit, de jól megállja helyét, ha önálló, biztonságos, megfizethető lakhatása hosszútávon biztosított. Programunk keretében budapesti kerületi önkormányzatokkal működünk együtt, melyek üresen álló, rossz állapotú bérlakásokat biztosítanak számunkra. Ezeket a lakásokat hazai és külföldi önkéntesek segítségével, valamint a leendő bérlők közreműködésével újítjuk fel. Ezután korábban közterületen élő hajléktalan emberek költözhetnek be bérlőként ezekbe a lakásokba, ahol egy éven keresztül szociális munkás segíti őket új élethelyzetükben annak érdekében, hogy önálló lakhatásukat fenn- és hosszabb távon meg tudják tartani.