A Habitat for Humanity Magyarország 2017. áprilisában kampányt indított azért, hogy Magyarországon olcsóbban és jobb feltételek mellett lehessen hosszú távon bérlakásban lakni. Noha jelenleg a lakosság kis része lakik bérlakásban, a súlyos lakhatási problémák jelzik, hogy a saját tulajdonú lakásvásárlás jelenlegi egyoldalú támogatásának és az egyéb lakhatási lehetőségek hiányának súlyos következményei vannak. A Habitat #feketelakas projektjének keretében kutatást folytattunk, amelynek során a magyar magánbérlakásszektor és a bérlők tapasztalatainak áttekintése mellett hat ország különböző, a bérlakásszektor megfizethetőségét és kiszámíthatóságát biztosító lakáspolitikai gyakorlatát vizsgáltuk meg.

Az idei Feketelakás 2.0 projektben a tavalyi, nemzetközi példákat bemutató kampányunk folytatásaként a jelenlegi szabályozási és adózási környezetbe könnyen beilleszthető javaslatokat dolgoztunk ki.

A tapasztalatok alapján javaslatokat fogalmaztunk meg a magyar magán- és szociális bérlakásszektor fejlesztése, megfizethetőbbé és biztonságosabbá tétele érdekében. Javaslatainkat a feketelakas.hu honlapon lezajlott petíciós kampányunk során 6000 ember támogatta aláírásával. Az alábbiakban kutatásunk főbb eredményeit foglaljuk össze.

A megfizethető bérlakásszektor felé kiadvány hosszú változata: https://habitat.hu/ext-files/hfhh_a_megfizetheto_berlakasszektor_fele_2017.pdf

A megfizethető bérlakásszektor felé kiadvány rövidített változata: https://habitat.hu/ext-files/hfhh_a_megfizetheto_berlakasszektor_fele_2017_rovid.pdf

Az idei Feketelakás 2.0 projektben a tavalyi, nemzetközi példákat bemutató kampányunk folytatásaként a jelenlegi szabályozási és adózási környezetbe könnyen beilleszthető javaslatokat dolgoztunk ki. Olvasd el javaslatainkat, és ha egyetértesz, csatlakozz Te is: adjuk be közösen javaslatainkat a kormányzatnak!