fbpx

A Habitat for Humanity Magyarország észrevételei a természetes személyek adósságrendezéséről szóló (T. 4890. sz.) törvényjavaslathoz

2015. június 30.

EZ A MAGÁNCSŐD KEVESEKNEK SEGÍT

A most elfogadott magáncsőd csak kevés bajba jutott számára lesz elérhető, az eladósodottság kezelésére további intézkedések szükségesek.

A Habitat for Humanity Magyarország régóta szorgalmazza a magáncsőd bevezetését Magyarországon, mely a lakhatási eladósodottság csökkentésének egyik, számos országban sikeresen alkalmazott eszköze. Ezért bár annak bevezetését alapvetően üdvözöljük, a ma megszavazott adósságrendezési törvény azonban jelentősen alulmúlja a vele kapcsolatos várakozásokat, az intézkedés kevés lesz az eladósodott háztartások problémáinak kezelésére.

A magáncsőd a szigorú belépési korlátok miatt nem lesz elég ember számára hozzáférhető, a kb. 180 ezer bedőlt devizahiteles közül még a legoptimistább kormányzati becslések szerint is maximum 25 ezer adósnak segíthet. Az eljárásban a törlesztő részletek nem a fizetőképességhez, hanem az ingatlan forgalmi értékéhez lesznek igazítva, ami sokak számára megfizethetetlen havi törlesztést fog eredményezni. Komoly problémának tartjuk azt is, hogy az adós lakhatásának megtartására nincs elég garancia, különösen abban az esetben, ha lakóingatlana értékesítésre kerül. A törvény sok fontos részlet kidolgozását, így pl. az adósok megtartható lakásának paramétereiről rendelkező „méltányolható lakásigény” megállapítását a kormányrendeletre hagyja, amely kevesebb jogi garanciát jelent, és tartalmának kialakításába senki nem szólhat bele.

Ezen kívül félő, hogy még a Nemzeti Eszközkezelő (NET) többször bejelentett bővítése sem fog minden nehéz helyzetbe került jelzáloghitelesnek megoldást nyújtani, arról nem is beszélve, hogy a lakáshiteleseken túl nagyon sokak lakhatása kerül veszélybe közműtartozásaik miatt. Utóbbiakon a magáncsőd csak jövő ősztől, a NET pedig egyáltalán nem segít.
Szervezetünk szerint az eladósodási válság hatékony kezeléséhez olyan adósságrendezésre van szükség, amely kisebb tartozásokkal rendelkezők számára is elérhető, akár az adósság egy részének elengedésével, átütemezéssel, és az adósok számára adósságkezelési tanácsadást és törlesztési támogatást biztosítva.

Meggyőződésünk, hogy az eladósodottság problémája csak átfogó lakáspolitikai intézkedésekkel kezelhető komplex módon. A rászorulók részére célzott, központi lakhatási támogatás szükséges az adósságok felhalmozódásának megakadályozása érdekében. Ezen túlmenően az állam határozottabb lakáspiaci szerepvállalása szükséges, állami lakástársaság létrehozásával vagy az üres magántulajdonú lakásokat hasznosító szociális lakásügynökségek(SZOL) kialakításával, melyek képesek lennének a saját tulajdonú otthonhoz nem vagy csak súlyos eladósodás árán jutó emberek lakhatását biztosítani.

Ajánlásainkat itt töltheti le.

Kapcsolódó cikkek