fbpx

A lakhatási szegénység arcai: Gábor II. rész

Gábor Budapest külterületén, kunyhóban él, immár 15 éve. Nemsokára azonban a Habitat „Elsőként Lakhatást!” programjának keretében, a szervezet és önkéntesei segítségével felújított, és az újpesti önkormányzat által felajánlott szociális bérlakásba költözik.

 

Sorozatunkban a lakhatási szegénység okozta problémákat és azok lehetséges megoldásait mutatjuk be.

gabor_dolgozik_kicsi.jpg

Élet a kunyhóban

„Nehéz persze, nehezebb, mint bárhol, ott mindig meg kell küzdeni. Csak úgy kell működni, hogy az ember megoldja” /Gábor/

A kunyhóban a minimális lakhatási feltételeket az évek alatt biztosította Gábor. Gázpalackkal és rezsóval főz, kályhája is van, a tüzelőt a környékről szedi össze, akkumulátorról működteti a lámpáját és a kis rádióját, aminek a hallgatása a kedvenc időtöltése. A tisztálkodási lehetőségek viszont nagyon korlátozottak. Minden reggel egy másfél kilométerre lévő közkútról hordja a vizet, ami ha befagy télen, csak a közelben élő barátja jóindulatán múlik, hogy vízhez jut-e Gábor.

“A tisztálkodás nem úgy működik, hogy csak megnyitom a csapot, áram sincs. A kényelem, az hiányzik” /Gábor/

Bár kunyhóban is lehet – nagy nehézségek árán – önálló háztartást vezetni, az alapvető kényelmi feltételek nem adottak, és az időjárás szélsőségeinek is nagyon ki van téve. A Habitat „Elsőként Lakhatást!” programjával önkéntesek és a jövőbeli beköltözők segítségével önkormányzati szociális bérlakásokat újítunk fel. Gábor is hamarosan egy ilyen bérlakásba fog költözni. Beilleszkedését és a lakás megtartását szociális munkás segíti.

A támogatás hiánya

Gábor soha nem kapott lakhatási támogatást, az elmúlt időszakban a szociális munkása segítségével rendkívül segélyért folyamadott pár alkalommal (az mindössze néhány ezer forintos egyszeri összeg). Most már ugyan van nyugdíja, de az is alacsony összegű. Bár elmondása szerint van, hogy akár 15 ezer forintból is ki tud jönni havonta, így sem biztos, hogy fenn tudna tartani egy piaci áron kiadott albérletet.  

A Habitat Magyarország szerint az olcsó bérlakások számának növelése mellett a másik szükséges lépés a lakhatási szegénység mértékének csökkentésére a szociális alapon juttatott, érdemi mértékű, rendszeres lakhatási támogatás lenne.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek