fbpx

Nem ajándékokra, hanem lehetőségre van szükség

A Habitat for Humanity kampányt indított az otthontalan családok megsegítésére. Szekeres Nórával, a Habitat Második Esély programjának nagykövetével a kampány kapcsán az otthonról, és azokról a szerencsétlen helyzetbe került családokról beszélgettünk, akik nem tudják megfizetni lakhatásukat.

gellert_nora.jpg

Habitat: A Habitat for Humanity azért dolgozik, hogy mindenki megfizethető, méltó otthonban élhessen, ezért hoztuk létre a Második Esély programot is, amivel átmeneti otthonban élő családokat juttatunk szociális bérlakáshoz. Miért fontos számodra ez az ügy?

Sz. N.: Mindenki számára alap, hogy biztonságot adó otthonból indulhasson el minden reggel és legyen hová hazatérnie. E nélkül nem lehet emberhez méltó életet felépíteni.

Habitat: Magyarországon közel 300.000 családnak van szüksége megfizethető bérlakásra. Ennyi család számára csak összefogással lehet lehetőséget teremteni, ezért minden támogatás, a legkisebb is fontos.  Mit emelnél ki leginkább a programról?

Sz. N.: Nagyon örülök annak, hogy ez egy nagy összefogással létrejött program, civilek mellett vállalatok és az önkormányzatok is beálltak az ügy mögé.  Fontos az is, hogy valóban rászorulókhoz jut el a segítség, azokhoz, akik a kitörésért küzdenek. Az otthonteremtés mellett a Második Esély program képzési eleme is fontos, mert ez hosszú távon biztosítja azt, hogy a hátrányos helyzetből indulva is képesek legyenek az otthonteremtésre és fenn is tudják majd tartani azt.

Ez nem egy ajándék, hanem egy  lehetőség, és én úgy látom, hogy akik megkapják ezt a lehetőséget azok tudnak is vele élni.

Fontos az is, hogy az otthonhoz jutó emberek a programban „felnőnek a feladathoz” ahogy a szociális munkások segítik őket és nem engedik el a kezüket. Sokan otthonról nem kaphatták meg azt a mintát, amivel az életben helyt tudnának állni és így azt is megtanulhatják, hogyan kell beosztani a pénzt, vagy hogyan kell hivatalos dolgokat elintézni. A résztvevő családok már bizonyítottak és jó lenne, ha minél többen megkapnák erre az esélyt!

 

Támogasd a Habitat for Humanity Magyarországot, hogy minél több lakhatási szegénységben élő emberen segíthessünk!

Kapcsolódó cikkek