fbpx

Lakhatási szemle – I. rész

2020. április 03.

A koronavírus járvány elleni küzdelem egyik fő frontvonala az otthonmaradás. Ez azonban annak a mintegy 3 millió embernek, akiket a lakhatási szegénység valamilyen formában érint – különböző mértékben – nehézséget okozhat. Ezért a Habitat for Humanity Magyarország a folyamatos, intenzív szakpolitikai munka mellett szemlézni kezdi a lakhatással kapcsolatos híreket, szakmai, valamint civil állásfoglalásokat.

I. Az elmúlt két hétben a Habitat két sikeres szakpolitikai kezdeményezést is elindított:

1. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig: A Habitat március 18-án fordult a döntéshozókhoz és a nyilvánossághoz, hogy hosszabbítsák meg az eredetileg április végéig tartó a kilakoltatási moratóriumot. Ezt a kormány rendeletben március 24-én meg is tette, ami rengeteg családnak jelenthet átmeneti fellélegzést. Így legalább az nem fenyegeti őket, hogy éppen abban az időszakban veszítik el a lakhatásukat, amikor az egészség védelmének legfontosabb eszköze az otthon maradás.

2. Energia biztosítása az előrefizetős mérőórát használóknak is: A Habitat és a Fényhozók Alapítvány a héten arra kérte a magyarországi energiaszolgáltatókat, hogy fontolják meg az előrefizetős mérőórát használó ügyfeleik esetében a folyamatos energia-hozzáférés biztosítását a koronavírus-járvány idejére.

A feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan működő előrefizetős mérőórát használókat ugyanis nem érinti a tartozások miatti kikapcsolási moratórium, pontosan az előrefizetés elvéből adódóan. Náluk, ha bevétel hiányában nem tudják feltölteni a mérőórát, ugyanúgy nem lesz áram, mintha kikapcsolnák azt. Ráadásul az ilyen mérőórát használók közül sokan éppen azok közé tartoznak, akiknek a bevételük bizonytalan, gyakran alkalmi munkából származik, ezért a járvány és a lezárások gazdasági hatásai őket érhetik el a leggyorsabban. A járvány alatt havonta garantált energiamennyiség biztosításával számos ember nemcsak kiadásait enyhíthetné, hanem otthonát sem kellene elhagynia, hogy feltöltést vásároljon.

Az E.ON energiaszolgáltató már jelezte is nyitottságát a javaslatra a sajtóközlemény megjelenése után.

II. Szakmai és civil kezdeményezések, állásfoglalások:

1. A Város Mindenkié: Petíció a koronavírus miatt bajba került családok célzott állami megsegítésére: A Város Mindenkié csoport a kormány eddigi, szintén fontos segítő intézkedései mellett az alábbi 4 intézkedés azonnali bevezetését kéri a kormánytól.

  • Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  • Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  • Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!
  • Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak!

2. Utcajogász: Betarthatatlan a kijárási korlátozás: A szervezet arra figyelmeztet, hogy a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet bár közegészségügyi szempontból indokolható lehet, nehéz helyzetbe hozza mind a rendőrséget, mind pedig a bizonytalan lakhatású vagy hajléktalan embereket. Ezért a rendelet részletesebb kidolgozását és segítő intézkedések bevezetését javasolják.

Egyrészt kérdéses azoknak a bérlőknek a helyzete, akiket a lakástulajdonosok nem engednek bejelentkezni a kiadott lakásba. A rendőrség hogyan tudja majd ellenőrizni, az emberek pedig hogyan tudják majd igazolni, hogy honnan indultak és hova tartanak, ha semmilyen irattal (lakcím, bérleti vagy szívességi lakáshasználati szerződés) sem rendelkeznek?

Másrészt a rendelet kiszámíthatatlan helyzetbe hozza a hajléktalan embereket. Aki elvesztette az otthonát és nem tudott bejutni éjjeli menedékhelyre mostantól egyszerre két szabálysértést követnek el, azaz a hajléktalan emberek egyszerre vannak kitéve az 5.000-től 500.000-ig terjedő pénzbírságnak és a szabálysértés miatti elzárásnak.

3. Utcajogász: Végrehajtási szabályok koronavírus idején: A veszélyhelyzet idején a bírósági végrehajtásról szóló törvényt a kormányrendelet szerint átmenetileg eltérésekkel kell alkalmazni.Ehhez az Utcajogász készített egy kisokost, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre egyszerű, közérthető választ adjon.

4. Utcajogász: Tények és tévhitek a bérbeadásról a járvány idején: Ebben az összefoglalóban az Utcajogász összeszedte, hogy hogyan érinti a veszélyhelyzet bevezetése a bérleti jogviszonyt. Leírják, mely fő szabályok nem változtak, és melyek igen, illetve a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban megválaszolják.

III. Válogatott sajtóhírek:

1. Sokkal több kiadó albérlet lett Budapesten a koronavírus-járvány miatt: A budapesti albérletpiacon már érezteti hatását a koronavírus-járvány: az Ingatlan.com elemzése szerint a járvány magyarországi megjelenése – az első fertőzött regisztrálása – óta eltelt két hétben 4 százalékkal, 10 ezer fölé nőtt a kiadó lakások száma a fővárosban. A fővárosban 5,1 százalékkal nőtt a kiadó lakásokat kínáló hirdetések száma, de a belvárosi kerületekben még nagyobb volt a növekedés, a VI. és VII. kerületben például 8, illetve 10 százalékkal nőtt a kínálat két hét alatt.

2. Csökkennek az ingatlanárak a koronavírus megjelenése óta: Az ingatlan.com az Index.hu-nak kiadott adataiból az látszik, hogy a vírus magyarországi megjelenésének első heteiben országosan csökkent a lakáshirdetések hirdetésszám, és fokozatosan nő az érték, amit a hirdetők elengednek az eredetileg várt árból. Vagyis a piac lassanként befagyni látszik, a lakáseladásban gondolkodók többsége inkább kivár, aki viszont mégis árulja az ingatlanát, az egyre nagyobb összegről hajlandó lemondani már az irányárban is. Ugyanez a tendencia látszik a Forbes.hu grafikonokkal illusztrált cikkében is.

3. Rengeteg új ember jelenik meg a hajléktalanellátásban: A fővárosi hajléktalan-ellátórendszerben már érzik a koronavírus hatását. A 24.hu értesülései szerint – amit a Menhely Alapítvány és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei is megerősítettek – megjelentek a szállókon olyanok, akik korábban elsősorban munkásszállásokon, esetleg olcsóbb albérletben laktak. A magyarok mellett vannak külföldi, elsősorban román és ukrán állampolgárok is az új igénylők közt, akiknek a száma már most közelítheti vagy meg is haladhatja az ezret.

A szemlében összegyűjtött cikkek, kezdeményezések és állásfoglalások körképet kívánnak bemutatni a lakhatási kérdésekről a koronavírus járvány alatt. Ezek az anyagok ezért nem feltétlenül tükrözik a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját.

(Fotó: Unsplash)

Kapcsolódó cikkek