fbpx

Váratlan akadályokon át vezetett Rolandék útja egy biztosabb lakhatáshoz

2020. június 12.

A tervezettnél jóval göröngyösebb utat kellett Rolandnak és családjának bejárnia, mire stabil lakhatáshoz jutottak, de most végre egy kicsit megpihenhetnek. Június elején boldogan és várakozásokkal telve költözhettek be abba az újpesti szociális bérlakásba, amit az Erste Social Banking területének támogatásával működő Támasz programunk keretében tudtunk számukra felújítani.

Rolandék mostani látogatásunkkor már mosolyogva fogadtak minket. Nagyon otthonossá vált a korábban szürke és igencsak lelakott lakás: a falak és a bútorok színe harmonizál, a gyerekszoba is olyan kék, mint amilyennek a kisfiúk elképzelte. Azt mondják, még nem rendezkedtek be teljesen, pedig bárhová néz az ember, tökéletesen rend van, minden szinte ragyog.

A négyfős családot még március elején mutattuk be nektek, ekkor még egy mindössze 21 négyzetméteres, egyszobás lakást béreltek. A legnagyobb nehézséget az életükben azonban 1,5 éves kislányuk, Alisa betegsége jelentette és jelenti ma is. Alisa egy ritka és súlyos emésztőrendszeri rendellenességgel küzd, pontos diagnózist még nem is kapott a család, de a kislány a nap 24 órájában ápolásra, folyamatos felügyeletre szorul. Ez nemcsak a szülőket terheli meg rendkívüli mértékben, hanem a kislány 8 éves bátyját, az ifjabbik Rolandot is megviselte. Hiába kiváló tanuló, a teljesítménye láthatóan romlott, ahogy Alisa rosszullétei szaporodtak, és emiatt egyre kevésbé tudta kipihenni magát.

Emiatt a szemmel láthatóan tarthatatlan helyzet miatt Rolandék január végén igényeltek és kaptak az újpesti önkormányzattól egy 35 négyzetméteres, 1,5 szobás szociális bérlakást, amelyet – a bérleti szerződés értelmében – fel kellett újítaniuk beköltözés előtt. Ebben kérték a Habitat segítségét, bekerültek a Támasz programunkba, és legkésőbb március 31-re tűztük ki a költözést.


Két dologra azonban senki sem számított.

Az első nehézség már a felújítás kezdetén felmerült. Az elektromos, gáz- és fűtési rendszerek, illetve a vízvezetékek gyorsra tervezett, biztonsági ellenőrzésekor kiderült, ezek egy része javításra szorul, a lakás elektromos rendszerét pedig teljes egészében cserélni kellett. Ez a nem tervezett és sajnos jelentős plusz költség szerencsére még belefért a Támasz program költségvetésébe, ezért, ha egy kis csúszással is, de már-már ki tudtuk tűzni annak a két önkéntes napnak a dátumát, amikor kifesthettük volna a lakás és kicserélhettük volna a padlóburkolatokat.

Ekkor azonban Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány, és szinte egyik napról a másikra, a Habitat kénytelen volt úgy dönteni, felfüggeszti az önkéntesek munkáján alapuló lakásfelújítási programokat, hogy senkinek se kerülhessen veszélybe az egészsége.

Fotó: botost/444.hu

Nem csak a leállás nehezítette meg innentől kezdve Rolandék mindennapjait. Alisát már február végén-március elején hazaküldték a kórházból, ahol addig vizsgálták, akkor még az influenza-járvány miatt. Kirendeltek ugyan mellé egy intenzív szakápolót segítségnek, azonban hamarosan a koronavírus-járvány miatt neki sem engedélyezték a látogatást a családnál, ezért a szülők voltak kénytelenek helytállni ebben a feladatban is.

Mindeközben Roland egy takarítócégnél dolgozott – és dolgozik most is – félállásban. Bár minden nap rettegett attól, hogy hazaviszi a vírust, örült, hogy a legnehezebb időkben is megtarthatta a munkahelyét. Ezeknek a heteknek a nehézségeiről a 444.hu is beszámolt egy Rolanddal készült interjúban.

Amint a járványügyi korlátozások enyhítése lehetővé tette, a Habitat terepi munkatársai munkához láttak a lakásban. Májusban már minden előírást betartva, 1-2 fővel is viszonylag gyorsan sikerült befejezniük a hátralévő munkát: a festést és a burkolatok cseréjét. Erre azért is nagy szükség volt, mert szorított az idő. A családnak június végén mindenképpen el kellett volna költöznie korábbi lakásukból, de erre szerencsére hamarabb sor kerülhetett.

A Támasz programot az Erste Social Banking területének támogatásával azért indította a Habitat for Humanity Magyarország, hogy olyan családoknak tudjon kisebb, de az adott helyzetre szabott segítséget nyújtani, akiknek gyors segítségre van szükségük lakhatásuk megnyugtató rendezéséhez.

2020. június 12.

További képek a felújított lakásról:

Kapcsolódó cikkek