fbpx

Vályogházat tapasztottunk és tetőt fedtünk Ágon

2020. szeptember 10.

2020. 09. 10. – Augusztusban a budapesti lakásfelújítások mellett kétszer három napos építőtábort szerveztünk a Falufejlesztési Társasággal közösen a Baranya megyei Ágon. Két teljes hétvégén keresztül tapostuk a sarat, tapasztottuk a házak vályogfalait és pakoltuk a tetőcserepet a tetőfedéshez a helyiek, illetve önkéntesek segítségével.

Ágon, ebben a Baranya megyei kis faluban a Habitat már évek óta aktívan és több projekt keretében is jelen van, például a szomszédos Varga településhez hasonlóan a Wienerberger Magyarország segítségével biztosítunk építőanyagot a helyiek számára házaik felújításához. A kevesebb, mint 200 főt számláló község lakóinak túlnyomó része a szegénységi küszöb alatt él. Gázhálózat nincs a faluban, mindenki fával fűt, és a lakók főként vályogházakban élnek.

Az augusztus 14-16. és 28-30. között zajló építőtáborokat a Falufejlesztési Társasággal együtt szerveztük meg, akik már több éve megrendezik a Nagyapám Háza névre keresztelt mester-inas képzéssorozatot. Ennek kereteben a résztvevők hagyományos építészeti technikákkal és építőanyagokkal ismerkedhetnek meg. Így született meg az ötlet, hogy az egyik tábor helyszíne legyen Ág, – hiszen mi ismerjük a helyi közösséget, – az oktatók vezetésével pedig akár néhány nap alatt is jelentős segítséget tudunk nyújtani egy-egy családnak a különböző felújítási munkálatok elvégzésével.

Így történt az, hogy két hétvégén át kádban kevertük a sarat, majd tapasztottuk egy vályogház omladozó falát, mészhabarccsal fugáztuk egy másik ház lábazatát, illetve végül még egy tetőfedésben is besegítettünk. Megtanultuk azt is, hogy a közelben hol van pelyvalelőhely és hogy mire jó a törek.

Az első alkalom során Lénárt István mester és oktató vezette a munkálatokat, valamint az Aparhanti Független Roma Egyesület két civil segítője is csatlakozott az önkéntesekhez. A második hétvégén pedig Radev Gergő építész irányította a csapatot.

Flóráéknál a ház apraja-nagyja csatlakozott a munkához, majd távozásunk után a gyerekcsapat önállóan folytatta a munkát a Gergőtől szerzett tudással és ajándék szerszámokkal.

A faluban több család kapott tetőcserepeket a Habitat már említett együttműködése révén a Wienerberger Magyarországgal, Gyuri és Hajni is ezek segítségével vághattak bele a tetőfelújításba. A felhelyezéshez azonban nem volt elég munkaerő, így váratlan feladatként a délelőttöket náluk töltöttük a helyi szakember irányításával.

A tetőfedésről készült videót erre a linkre kattintva lehet megnézni, további képek a táborról pedig alább, valamint Facebook-oldalunkon láthatóak.

(Fotók: Albert Kinga, Feldmár Nóra @Habitat for Humanity Magyarország)

Kapcsolódó cikkek