fbpx

Hogyan segíti a lengyel és a román Habitat az Ukrajnából menekülőket?

A Habitat for Humanity International közleménye az Ukrajnával határos országokban működő – lengyel, román és magyar – Habitat-szervezetek segítségnyújtási programjairól.  For English version, click here.

Varsó, Lengyelország, 2022. április 4. – Milliók menekülnek Ukrajnából, a háború elől. A Habitat for Humanity nemzetközi szervezete ezért továbbra is azon dolgozik az Ukrajnával szomszédos országokban — Lengyelországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában, — hogy segítsen választ adni mindazoknak a családoknak az igényeire, akik ezekben az országokban hosszabb távon vagy átmenetileg, a következő néhány hónapra lakhatást keresnek.

Romániában, ahol az Ukrajnából érkezők jelentős része csak átutazik az országon Európa más részei felé, a Habitat for Humanity eddig több mint ezer menekülő számára biztosított szállodai elhelyezést, és 3 ezer vészhelyzeti utazócsomagot (emergency travel kit) osztott ki. A Habitat Románia munkatársai az elmúlt hetekben két határátkelőhelyen fogadták többek között külső akkumulátorokat (power bank) tartalmazó csomagokkal a menekülőket, jelenleg pedig a bukaresti vasútállomáson történő munkára összpontosítanak.

A lengyel Habitat eközben a Varsó városával kötött partnerség keretében egy lakhatási segélypontot működtet a város egyik fő tranzitállomásán. Itt a menekülőket egy adatbázis alapján összekötik annak a 4 ezer varsói háztartásnak valamelyikével, akik jelezték, hogy szívesen befogadnak akár középtávra is egy-egy családot. A Habitat Lengyelország varsói ReStore üzlete vállalta, hogy berendezi azokat a szállásokat, ahol a szervezet menekülőket helyez el, valamint bútorokat, ágyneműt és háztartási eszközöket biztosít azon befogadó családok számára is, akik megnyitották otthonukat. Az átutazókat pedig a szervezet szállodai tartózkodásuk fedezésével segíti, hogy kipihenhessék magukat és felkészülhessenek útjuk következő szakaszára

A lengyel Habitat munkatársai fogadják az Ukrajnából menekülőket a tranzitállomás segélypontjánál. Fotó: Artur Jaworski, Habitat for Humanity Poland. 2022.03.12.

A menekülők azonnali elhelyezése mellett a nemzetközi Habitat-szervezetek szorosan együttműködnek a kormányzati tisztviselőkkel és partnerekkel, hogy közép- és hosszú távú lakhatási megoldásokat találjanak. „Az emberek hihetetlenül nagylelkűen nyitották meg otthonaikat a menekülők előtt.” – mondta Rick Hathaway, a Habitat Európai és Közel-Keleti Régiójának alelnöke. „Tudjuk azonban, hogy az olyan városok, mint Varsó, egyre jobban megtelnek, és naponta több ezer további menekült érkezik Ukrajnából. A Habitat for Humanity ezért több hónapra előre is tekint, hogy azonosítani tudja, milyen lépéseket kell ebben a pillanatban megtennie, hogy a jövőben választ tudjon kínálni erre a kritikus szükségletre is.”

A Habitat Lengyelország például szaktanácsadással is segíti a kormányt és partnereit, hogy feltárják az ún. „üres terek” (például használaton kívüli iskolák és gyárak) hasznosításának lehetőségeit. Ezek átmeneti szállásként szolgálhatnának a menekülők számára.

Varsóban emellett a már négy éve mintaprogramként működő szociális bérlakás-ügynökség kiterjesztését is tervezik. Ennek során a lengyel Habitat közvetítő szerepet tölt be: lakásokat bérel, majd megfizethető áron adja ki azokat olyan bérlőknek, akik nem tudnák megfizetni a piaci árat. A szervezet felelősséget vállal a bérleti díjak kifizetéséért, valamint azért is, hogy a lakások nem rosszabb állapotban kerülnek vissza, mint a bérleti szerződés kezdetekor. Ezt a programot most a menekülők számára is elérhetővé teszik, akiknek kezdetben nagyobb támogatásra lesz szükségük. Tervezik továbbá, hogy a modellt megosztják olyan más lengyelországi városokkal is, akik saját szociális bérlakás-ügynökségeket szeretnének létrehozni.

A Habitat for Humanity Magyarország eközben segíti a menekülők középtávú lakhatásának biztosítását Budapesten és környékén. Az Utcáról Lakásba! Egyesülettel és A Város Mindenkié csoporttal partnerségben közvetít a bérbeadók és a menekülők között, beleértve a lakáshasználatra vonatkozó jogi megállapodásokban való közreműködést, valamint a fordítási és fuvarozási kéréseket. A szervezetek célja, hogy a program keretében legalább 100 felajánlott lakás közvetítésével tudjanak a családoknak akár 6 hónap időtartamra szállást biztosítani.

A Habitat for Humanity 1992 óta dolgozik a megfizethető lakhatásért Közép- és Kelet-Európában. 1992-től van jelen Lengyelországban, 1996 óta pedig Magyarországon és Romániában is. A Habitat európai és közel-keleti regionális képviselete Szlovákiában működik.

[Borítókép: A Habitat romániai munkatársai utazócsomagot adnak át az Ukrajnából menekülőknek. Fotó: ©Bogdan Dincă, documentaria.ro // Habitat for Humanity Romania. 2022.03.17.]

 

Kapcsolódó cikkek