fbpx

“Többeket érinthet a megemelt rezsi, mint amivel a kormány számol” – Válogatás a Habitat nyilatkozataiból az új rezsiszabályokkal kapcsolatban

A kormány 2022. július 13-án jelentette be a rezsicsökkentés átalakítását, ami 2022. augusztus 1-jétől lép életbe. A Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai programjai keretében kiemelten foglalkozik az energiaszegénységgel, illetve ennek csökkentésének lehetőségeivel. Ez a rezsiárak szabályozásáról szóló döntés az energiaszegénység kezelésére vonatkozóan is rendkívüli jelentőségű, ezért a Habitat fokozott figyelemmel követi az ügyet és következményeit.

Az alábbiakban válogatás olvasható a Habitat és szakértőinek nyilatkozataiból, valamint az ezeket idéző médiamegjelenésekből.  (A cikk folyamatosan frissül.)

2022. július 14. – A Habitat for Humanity Magyarország sajtóközleményében a rezsicsökkentésről hozott döntés felülvizsgálatára szólítja fel a magyar kormányt. Ebben hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt, azonban felelőtlenség ilyen rövid időt hagyni az átállásra, ez adminisztrációs káoszhoz és pánikhoz fog vezetni. Az igazán nagy probléma azonban, hogy a meghatározott “átlagfogyasztói” státuszból sok alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra. Ezért a mostani intézkedés helyett gondos számításokon alapuló, sávosan meghatározott energiaárak bevezetését javasolta a Habitat. Továbbá hangsúlyozta, szükség van olyan szociális alapú – és nem családpolitikai – lakhatási támogatásra, amely tartalmaz az energiaszegénység csökkentését célzó elemeket is. Erre lennének akár uniós források is, ha a kormány igénybe venné őket. >>> Tovább a sajtóközleményre!

ATV Magyarország, Esti Híradó: Orbán: Nem fér bele, hogy mindenki rezsicsökkentett energiát kapjon (2022.07.15.)

Vankó Lili, a Habitat szakpolitikai menedzsere az ATV Híradójának kérdésére elmondta, hogy a döntés több kiszolgáltatott vagy rászoruló csoportot nehéz helyzetbe hoz. Ilyenek például a vidéki családi házban élők, – akiknél már csak az ingatlan alapterülete is nagyobb rezsiköltségekhez vezet, – a kétgyermekes családok, az egyedülálló szülők vagy a villanyfűtést használók.

G7.hu: A háztartások legalább felét érintheti a rezsinövelés, a családi házakban élők kiemelten rosszul járnak (2022.07.23.)

Tovább a cikkre! >>>

A G7.hu, a Habitat szakértőivel együttműködve, annak járt utána, hogy hány háztartást fog hátrányosan érinteni a rezsiszabályok módosítása.

“A lakhatási szegénység ellen küzdő civil szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország segítségével a KSH 2020-as adatai alapján néztük meg, hogy milyen rétegeket milyen mértékben érinthet a most bejelentett rezsiemelés. A felmérésben a háztartások többek között a rezsiköltségeiket is részletesen naplózzák, és az adatok a lakás típusa, a fűtés módja szerint is szétszedhetőek.”

Ez alapján az alábbi következtetéseket fogalmazzák meg:

  • “Ha a felmérésben szereplő kiadásokat összevetjük a most meghatározott fogyasztási limittel, azt láthatjuk, hogy az áramban a háztartások fele, a bő négymillió háztartásból több mint 2 millió villanyszámlája haladta meg a limitként meghatározott 7500 forintot.”  […]
  • “Magyarországon körülbelül hárommillió háztartás fogyaszt vezetékes gázt, közülük a HKÉF adatok alapján nagyjából 1,1 millió háztartás lesz érintett: ennyinél haladja meg a havi átlagos gázfogyasztás a nem egész 15 ezer forintos határértéket.” […]

Azaz összességében a bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés a 2020-as háztartási adatok alapján. Még ha figyelembe vesszük a nagyjából 200 ezer nagycsaládnak adott kedvezményt, akkor is legalább a magyar háztartások fele többet fog fizetni az energiáért augusztustól, mint idáig.”

Megemlítik továbbá, hogy “a magyar épületállomány háromnegyede nagyon rossz energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik, a probléma évtizedek óta ismert, mégsem valósult meg olyan állami program, ami érdemben és tömegesen kezelné a kérdést, ami pedig volt, az éppen a leginkább rászorulók számára nem volt elérhető. Ez most, a rezsicsökkentés részleges kivezetésével drámai módon válik érezhetővé legalább egymillió családban.” […]

A cikk mindemellett kiemelten hangsúlyozza:

“A rezsiemelés leginkább a családi házakban élőket, különösen az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat fogja brutálisan érinteni.”

A témát a G7.hu cikke nyomán, többek között az RTL Klub Esti Híradója (2022.07.25.) is feldolgozta, amelynek szakértőnk, Feldmár Nóra nyilatkozott:

 

Népszava: „A gázpalackos rezsicsökkentés parasztvakítás volt eddig is” (2022.07.22.)

Tovább a cikkre! >>>

Becslések szerint hozzávetőlegesen 850 ezren használnak tartályos gázt, azaz PB-palackot. A Népszava cikke annak járt utána, hogy ezt a réteget hogyan érinti a rezsiszabályozás változása. A cikk publikálásakor “kérdéses volt az is, hogy marad-e a hatósági ár: a Miniszterelnökség és Kormányzati Tájékoztatási Központ sem válaszolt lapunknak arra a kérdésére, hogy változik-e a PB-gázpalackok rezsicsökkentett tarifája.”

A lap kérdésére válaszolva Feldmár Nóra, a Habitat szakpolitikai munkatársa elmondta, “ez fontos kérdés, mert például még sok szociális bérlakásban PB-gázpalackkal működő Szieszta-kályhát használnak, mert nincs gázvezeték, csak elektromos fűtés, vagy elzárták a csapot.” […]

“Szavaiból kiderült [folytatja a Népszava cikke], hogy a jelenlegi energiakrízis másként is elérheti a legszegényebbeket. Főleg vidéken, azok, akik még PB-gázpalackot használnak főzéshez, jobbára fával fűtenek. Csakhogy a tűzifa ára, mint arról lapunkban korábban részletesen beszámoltunk, drasztikusan drágul. Ráadásul – mivel az augusztustól várható nagyarányú gáz- és villanyáremelés miatt sokan megrohanták a fatelepeket – kétséges lesz-e mindenhol elég tüzelő. Feldmár Nóra szerint az is előfordulhat, hogy nem marad tűzifa addigra, amikor az önkormányzatok elkezdenék beszerezni a tél közepén a szociális tüzelőt. Ha pedig találnak fát, kérdéses, lesz-e pénzük eleget venni.

>> Sok éve mondjuk, hogy legyen igazságosabb az energiaár-politika, a legszegényebbek pedig kapjanak közvetlen lakhatási támogatást, de nincs változás. Így továbbra is több ezer embert fenyeget a kihűlés veszélye saját otthonában<< – jegyezte meg.”

 

444.hu: A rezsiszámlán üt vissza, hogy alig újítottuk fel a lakásainkat (2022.07.27.)

Tovább a cikkre! >>>

A cikk a magyarországi épületállomány helyzetét vizsgálja. Bevezetőként leírja, hogy “az elmúlt hetekben milliók próbáltak számolgatni, túllépik-e a fogyasztási limitet, és mennyire járnak rosszul az új rendszerben. Most válik igazán égetővé, hogy lakásaink, házaink jelentős része elavult és energiapazarló. Ha nem így lenne, a rezsiköltségek sem okoznának akkora gondot, mint Orbán megállapította.”

Ennek kapcsán idézi a Habitat for Humanity Magyarország 2021-es lakhatási jelentését, amelyben megírtuk, hogy “a [magyarországi] lakóépületek több mint fele 1970 előtt épült, és a teljes lakásállomány 70-90 százalékát fel kellene újítani.”

“Az uniós források sokat segíthettek volna, de a 2014-2020-as ciklusban az eredeti tervekkel ellentétben végül nem adtak vissza nem térítendő támogatást lakások felújítására. A kormány ehelyett középületeket újított fel, illetve energiahatékonysági hitelprogramot indított. Utóbbi az összes lakás 0,5 százalékát érte el, az Otthon Melege Program pedig szintén azok számára volt elérhető, akik rendelkeztek saját tőkével.”

A cikket többek között a 24.hu, valamint a Pénzcentrum is szemlézte.

Kapcsolódó cikkek