fbpx

Átadtuk a Hon-vágy 2020 fotópályázat díjait

2020. október 06.

Budapest, 2020. október 6. – Hétfőn este, a lakhatási világnapon tartotta a Habitat for Humanity Magyarország Hon-vágy 2020 fotópályázatának díjátadóját. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázatra ezúttal olyan fotókat és fotósorozatokat vártak, amelyek az otthonmaradás új kihívásaira, valamint azokra az élethelyzetekre fókuszálnak, amelyek a biztos otthont vagy annak hiányát jelenítik meg. A díjazott képek további válogatott fotókkal együtt 2020. október 20-tól megtekinthetőek a Flow Specialty kávézóban.

A Habitat for Humanity Magyarország ebben az évben „Az otthon a védekezés frontvonalában” jeligére várta képeket a harmadik alkalommal meghirdetett Hon-vágy fotópályázatán. A Habitat Éves lakhatási jelentésének bemutatójával egybekötött online díjátadón a szervezet munkatársai elmondták: a pályázat tematikájával szerettek volna rámutatni, hogy a koronavírus-járvány miatt most igazán láthatóvá vált, mekkora a jelentősége is van a biztos és méltó otthonnak. „Most különösen nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik lakhatási problémákkal küzdenek, mivel az ő bizonytalanságukat csak növelte ez az új, kiszámíthatatlan helyzet.” – hangsúlyozta Dobos Balázs és Kiss Eszter, a pályázat szervezői.

A zsűri – Sebestyén László fotóművész és a Phoo.hu kortárs fotográfiai magazin alapító főszerkesztője, valamint Farkas Boglárka kommunikációs szakember – a Habitat csapata által közösen előválogatott képekből négy pályaművet díjazott. Az első három helyezettnek járó műszaki-elektronikai vásárlási utalványok mellett a PHOO Magazin szakmai különdíjat adták át.

A pályázat fődíját Agyagási Sándor Karanténnapló című, ötrészes fotósorozata nyerte el. A második helyezést Peresztegi Hanna Digitális tanulás című fotójának ítélték. A harmadik díjat pedig Roppantó Krisztián kapta Karantén vége című fotójával. A szakmai különdíjat a zsűri Nagy Zsófiának ajánlotta fel ötrészes fotósorozatáért.

A díjazott képek a Habitat Facebook oldalán érhetőek el.

A nyertes fotókat, valamint további négy pályázó, Balogh Eszter, Jámbor-Mihályi Mónika, Salétros Mária és Szentes Kitti műveit élőben 2020. október 20-tól a Flow Specialty kávézóban lehet majd megtekinteni.

A díjazott alkotások leírásai:

1. helyezett: Agyagási Sándor – Karanténnapló: „A 2020 márciusában bevezetett kijárási korlátozás ideje alatt kezdtem el családomat fényképezni, egy olyan új és különleges helyzetben, amikor a külvilággal való kapcsolattartás jelentősen korlátozott volt, a személyes szféra hiánya pedig folyamatos kihívást jelentett mindannyiunk számára.”

2. helyezett: Peresztegi Hanna – Digitális tanulás: „A fotón látható egyenesek (például a könyvespolc és a ruhaszárító), mind meg vannak döntve, ezzel fokozva a káoszt. Ellenben a kisfiú arca tökéletesen egyenesben van, ezzel kifejezve, hogy ő nem érzékeli a körülötte lévő fejetlenséget. Teljesen természetes számára otthon, rózsaszín pizsamában, az online óra közben jégkrémet enni, miközben a szobában háttérzajnak állandóan a koronavírus-hírek szólnak.”

3. helyezett: Roppantó Krisztián – Karantén vége: „Sokáig gondolkodtam azon, hogy miként tudnám átadni kép formájában azokat az érzelmeket, amiket szinte minden ember átérzett az első hullám végéig. A napok számlálása és az idő múlása adta az ihletet, amit megörökítettem egy önarckép formájában.”

Különdíj: Nagy Zsófia: „A karantén, a bezártság mindenki számára váratlan fordulat volt. Egy olyan élethelyzetbe kényszerültünk, amilyenbe eddig még soha. Ezt az időszakot végigkísérte a remény, és egyben a reménytelenség, a bizonytalanság, kilátástalanság. Fotóimmal a karantén időszaka alatt megélt érzelmeket szerettem volna bemutatni.”

Borítókép: Agyagási Sándor – Karanténnapló (1/5)

Kapcsolódó cikkek
Vigyázat, megtévesztés!

Vigyázat, megtévesztés!

Bejelentést kaptunk, hogy a Gondoskodó anya és az Anyaság alapjai nevű Facebook/Instagram-oldal jogtalanul használja a nevünket egy promóciónál, ahol azt állítja, mi és a Chicco cég nyereményjáték keretében ingyenesen kínálunk...