fbpx

Közös tiltakozás a három szégyenteljes törvény ellen

Közös sajtótájékoztatón tiltakoztak a szerdán meghozott törvények ellen a Kossuth téren az LMBTQI jogokért és a lakhatásért küzdő szervezetek, valamint Jámbor András, a Szikra Mozgalom előválasztási jelöltje. A nemi és szexuális kisebbségek jogait sárba tipró, a Fudan Egyetem alapítványát létrehozó és az önkormányzati lakásokat kiárusító törvények ellen szólaltak fel a résztvevők.

Jámbor András, a Diákvárosért tartott tüntetés kezdeményezője, aki a Józsefvárost és Ferencvárost magába foglaló 6. OEVK-ban a Szikra Mozgalom jelöltjeként indul az ellenzéki előválasztáson, szégyenteljesnek nevezte a mai napot, amikor három olyan törvényt szavaznak meg, amelyek elveszik a jövőnket. A Fudan Egyetem miatt elveszik a kollégiumi férőhelyeket, amelyek a lakhatási válságot tudnák enyhíteni. A felszólaló kiemelte, hogy a Diákváros ügyét nem fogják hagyni, már több mint 14.000 aláírást gyűjtöttek, és Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina népszavazási kezdeményezését is támogatják. Ezeket a törvényeket akkor lehet majd visszavonni, ha kormányváltás lesz – ezen fognak dolgozni.

Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié képviseletében az önkormányzati lakásprivatizáció ellen szólalt fel. Elmondta, hogy egy jóvátételnek álcázott törvényt fogadtak ma el, ami valójában indokolatlanul juttat vagyonhoz egyeseket, így a Fidesz hűbéreseit is, akik az elmúlt években kétes körülmények között jutottak önkormányzati bérlakáshoz. Mindeközben a lakhatási válságot nem kezeli a kormány, de közös kulturális örökségünket, az Andrássy út és a vár műemlékeit, százmilliós közös vagyonunkat árusítják ki töredékáron. Mindhárom törvény, amit ma elfogadtak a Parlamentben, közös ügyünk, a demokráciába vetett hitünket kérdőjelezik meg. Meg fogják találni a jogorvoslati módot, hogy ezeket a szégyenteljes rendelkezéseket megsemmisítsék.

Dudits Luca, a Háttér Társaság képviseletében elmondta, hogy a propagandatörvénnyel a kormányújból megbélyegzi az LMBTQI közösséget. Cserben hagyja azokat, akiknek segítségre van szüksége, nem védi meg az LMBTQI fiatalokat, sem azokat, akiknek lakhatásra van szükségük. Magyarországon minden tizedik LMBTQI fiatalt fizikálisan bántalmaznak, sokszor az állammal szemben kell jogvédő szervezeteknek fellépni a megbélyegzettek jogaiért, és ez nincs rendben. Az, hogy az iskolákban nem lehet beszélni a szexuális kisebbségekről, hogy úgy nőjenek fel fiatalok és gyermekek, hogy nem találkozhatnak olyan témákkal, amelyek személyesen érintik őket, amelyek megmutatják nekik, hogy ők is élhetnek teljes és boldog életet, ez nincs rendben. Minden jogi lépést meg fognak tenni, hogy ezt a törvényt megsemmisíthessék, hogy a jogegyenlőséget mindenki számára biztosíthassák.

 

[Borítókép: Vörös Anna]
Kapcsolódó cikkek