fbpx

Vissza a tűzifához? – A lakossági szilárd tüzelés kihívásai, lehetőségei és ellentmondásai

Tanulmánybemutató és kerekasztal-beszélgetés

A lakossági szilárd tüzelés, – azon belül elsősorban a tűzifa-használat – jelentősége a nyáron bejelentett rezsiszabályozás-változások kapcsán ugrásszerűen megnőtt. A lakossági energiadrágulás hatására hirtelen megnövekedett a tűzifa-kereslet, amely váratlan nyomást és veszélyeket jelent az erdőgazdálkodás, valamint a szociális tűzifa-ellátás területén is.

A szilárd tüzelés az aktualitásokon felül is rengeteg izgalmas kérdést rejt. A gáz után ez a legfontosabb energiaforrás az emberek otthonaiban, különösen az alacsonyabb jövedelműek esetében. Habár megújuló energiaforrásként tartjuk számon, túlzott használata számos fenntarthatósági kérdést felvet. Nem megfelelő használata például súlyos légszennyezéshez vezet, az energiaszegénységgel kapcsolatos egyenlőtlenségek pedig fokozottan megmutatkoznak a használatában. Mindezek ellenére az állam nagyon kevés forrást biztosít a probléma enyhítésére.

A Habitat for Humanity Magyarország idén 11. alkalommal bemutatott Éves lakhatási jelentésének első fejezete a lakossági szilárd tüzelés helyzetét vizsgálja Magyarországon. A témán a Habitat és a WWF Magyarország közösen dolgozik a Life Bio-Balance projekt keretében.

A két szervezet így most ezen az eseményen együtt mutatja be aktuális eredményeit, amelyet egy kerekasztal-beszélgetés követ. Ennek során szakértőkkel és közvetlen terepi tapasztalatokkal rendelkező kollégákkal járjuk körül a lakossági szilárd tüzelés kérdéskörét.

Dátum: 2022. október 13. csütörtök 17:00 – 20:00
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Belső Udvar (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/5vupAuhzSqMtBAQh8

Program:

17:00-17:30 – Regisztráció

17:30-17:45 – Köszöntő: Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója

17:45-18:00Feldmár Nóra (szakpolitikai munkatárs, Habitat): “Vissza a tűzifához? – Lakossági szilárd tüzelés Magyarországon” – A Habitat Éves lakhatási jelentéséből az első fejezet bemutatása

18:00-18:15Harmat Ádám (éghajlatváltozás és energia programvezető, WWF Magyarország): “Van-e elég fenntartható biomassza Magyarországon? – Országjelentés a szilárd biomassza keresleti és kínálati oldaláról”

18:15-18:30 – Kérdések és válaszok az előadásokkal kapcsolatban

Rövid szünet

18:40-19:30 – Kerekasztal-beszélgetés: A lakossági szilárd tüzelés kihívásai, lehetőségei és ellentmondásai

A kerekasztal résztvevői:

  • Bódis Pál, erdészeti program szakértő, WWF Magyarország
  • Kohán Károly, kályhaépítő szakember
  • Lukácsné Lembach Anita, Varga település polgármestere
  • Rostás Ari, a Fényhozók Alapítvány alapítója és kuratóriumi tagja

19:30-19:50 – Kérdések és válaszok a kerekasztal-beszélgetéssel kapcsolatban

19:50 – 20:15 – Networking

***

Borítókép forrása: Unslpash

Kapcsolódó cikkek