fbpx

Bántalmazó kapcsolatból élhető otthonba: átadtuk 18. Második Esély-lakásunkat

Újabb család hagyhatja el az átmeneti otthont Második Esély programunknak köszönhetően. A lakásba egy édesanya költözik be gyermekeivel, akiknek a nehéz évek alatt az volt a legnagyobb álmuk, hogy kiválaszthassák a függönyöket saját otthonuk ablakaira. A felújításokat most is önkénteseink segítségével végeztük, akik mellé a családfenntartó édesanya is beállt, hiszen a programba való bekerülés feltétele, hogy ők is kivegyék részüket új otthonuk felújításából.

December 13-án ünnepélyes keretek között átadtuk a lakás kulcsait, amelyben Edina végre biztonságban élhet gyermekeivel. A bántalmazó férjtől menekült család sokat nélkülözött az évek folyamán, de végre sikerült talpra állniuk és a karácsonyt már saját otthonukban tölthetik.

A lakásátadóra eljött Perneczky László, Újpest szociális ügyekért felelős alpolgármestere, Szegfalvi Zsolt, a Habitat ügyvezető igazgatója és a felújításokban közreműködő munkatársaink, Hellenbárt László, az S.O.S Krízis Alapítvány intézményvezetője és munkatársai. Az egybegyűltek köszöntötték a családot, akiknek ügyvezető igazgatónk átadta ajándékunkat is – a képkeretben található fotókon a közös építkezés pillanatai láthatóak, reméljük, kellemes élményként marad meg emlékezetükben.

Edina és gyermekei évek óta élnek átmeneti otthonban: egyedül neveli a gyerekeket, amióta sikerült kiszabadulnia az apával való, évtizedekig tartó bántalmazó kapcsolatból. Az édesanya többször is megpróbált elmenekülni a férfitól, ilyenkor a gyerekeket ­­– bár a szíve szakadt meg – gyermekotthonba adta, hogy biztonságban tudhassa őket, ő pedig hajléktalanszállókon húzta meg magát. Korábbi menekülési kísérletei sajnos sikertelenül végződtek, míg az S.O.S. Krízis Alapítvány biztonságos környezetében a család – csapatként működve – el tudott kezdeni talpra állni.

Edina tudatos nő: odafigyel, mire költenek, és van egy kis félretett pénze is. Hiába dolgozik minden nap, a jelenlegi lakáspiaci helyzetben elérhetetlen számukra egy piaci albérlet. A főnöke nagyon elégedett a munkájával – ezen mi sem csodálkozunk, hiszen a felújításon saját szemünkkel láttuk, milyen elhivatottsággal tud dolgozni. Az otthoni teendőkben pedig nincs egyedül, hiszen gyermekei számára mi sem természetesebb, mint hogy ebben is segítsék édesanyjukat. A gyerekek fontosnak tartják, hogy minél több lábon álljanak, ezért több szakma elvégzésében gondolkoznak. Ebben édesanyjuk is támogatja őket. Edina az építkezés ideje alatt többször is vett ki szabadnapot, hogy tudjon segíteni a felújításokban, és a lakás mielőbb elkészüljön. Egy ilyen hosszú és nehéz úttal a háta mögött pedig nem csoda, hogy megkönnyezte, amikor a kezébe adtuk a kulcsokat.

A család az átmeneti otthonban is példásan élt, és tudatosan készültek arra, hogy egyszer saját lábra állva elhagyhassák azt. Sikerült anyagi tartalékot félretenniük az önálló életbe való kilépéshez, ami fontos szempont a Második Esély programunkba való bekerüléshez. Edina a szociális munkásokkal is mindig együttműködött az átmeneti otthonban, benyújtotta keresetét a gyerekek kizárólagos felügyeleti jogára, amelyet el is nyert.

Az édesanya számára a legfontosabbak a gyermekei, a családi kapcsolatok ápolása és erősítése. Akkor a legboldogabb, amikor a már kirepült felnőtt gyerekei is meglátogatják, bemasíroznak a konyhába, és egy fazéknyi töltött káposzta felett mind hangosan nevetnek, miközben megosztják egymással, mi történt velük az előző látogatásuk óta.

„Minden évben igyekszünk elmenni egy családi kirándulásra is. Igaz, ez idén elmarad, hiszen az új otthonunkra koncentrálunk, ahová nagyon hálás vagyok, hogy beköltözhetünk, és a gyerekeim biztonságban élhetnek. És jövőre már az igazi otthonunkból indulhatunk kirándulni” – osztotta meg velünk Edina az építkezésen.

A család lassan beköltözhet a lakásba, és az ablakokra felkerülhetnek a függönyök, melyekről annyi ideje álmodoznak már.

Nagyon köszönjük a JTI Hungary Zrt.-nek, hogy nem csak önkéntes munkával, de 10 millió forinttal támogatták Edináék új otthonának a felújítását. Hálásak vagyunk többi partnerünknek is, akik önkéntes munkával támogatták a felújítást, és anyagi támogatással is segítik a munkánkat: a Plasticast Hungary Kft., a DOW Hungary Kft., az UniCredit Bank Hungary Zrt. és a BlackRock Hungary Kft.
Köszönet minden önkéntesünknek, akik kivették a részüket a család új otthonnak a felújításából! Az ő és vállalati partnereink segítsége nélkül nem tudnánk méltó otthonokat teremteni, és munkánkkkal segíteni a támogatásra szoruló családokat.



Fotók: Molnár Zsóka // Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek