fbpx

“Végre igazán élhetünk, kicsit kevesebb gonddal” – A Makai család végre otthonra talált

A járvány előtt stabil körülmények között éltek, de a szülők elvesztették munkájukat, ezért nem tudták tovább fizetni albérletüket. Nem adták fel, segítséget kértek az S.O.S. Krízis Alapítványtól, és elszántan kerestek új munkalehetőségeket. Kitartásuknak köszönhetően pedig hamarosan beköltözhetnek új, Második Esély programunkban felújított lakásukba!

A négytagú család azelőtt biztos körülmények között élt 4 évig újpesti albérletükben. Mindkét szülőnek, Barbarának és Rajmundnak is stabil munkája volt a vendéglátásban, amit szerettek. A járvány alatt, sok más emberhez hasonlóan, a szülők is elveszítették a munkájukat.

Először Rajmundnak kellett elhagynia vendéglátós szakmáját, ami nem “csak” a megélhetés elvesztése miatt volt nehéz számára, hanem érzelmileg is. Két hét leforgása alatt pedig édesapját és nevelőanyját is elveszítette.

Barbara és Rajmund is részt vesznek jövendőbeli otthonuk felújításában. (Fotó: Czap Liliána / Habitat for Humanity Magyarország)

Barbara szakácsként dolgozott a járvány előtt, 2020-ban azonban megszűnt bejelentett munkaviszonya. Augusztusig dolgozhatott még tanult szakmájában, később azonban az étterem is bezárt. Sokáig próbálták megoldani a helyzetet saját erőből, minden esélyt megragadtak, ami csak adódott.

“Megigényeltük a családi adókedvezményt, amiből igyekeztünk tartalékot képezni, de sajnos nem lett elég. Egyik reggel úgy keltünk, hogy nincs más lehetőség, segítséget kell kérnünk.”

Nem tudták tovább finanszírozni lakhatásukat, átmeneti otthonba kellett költözniük.

“Nagyon nehéz volt belátnunk, hogy egyedül nem fog menni. Minden lehetőséget próbáltunk kihasználni, de rá kellett jönnünk, hogy szükségünk van külső támogatásra. Tudtuk, hogy az S.O.S. Krízis Alapítványhoz bizalommal fordulhatunk, mivel korábban távolabbi családtagunk fordult már hozzájuk, és sokat segítettek” – osztotta meg velünk Barbara.

A gyerekek miatt nem adták fel

A család az S.O.S. Krízis Alapítványtól kért segítséget, majd jelentkeztek Második Esély nevű programunkba, amelynek keretében önkormányzati szociális bérlakásokat újítunk fel – jelentkezésüket elfogadták. Hamarosan be is költözhetnek otthonukba, amelynek felújításában ők is részt vettek. Sőt, Barbara az önkéntesnapon boldogan mesélte nekünk, hogy legutóbb, mikor férje nem volt otthon és kiesett két csavar, nem esett kétségbe – ő is meg tudta oldani, mivel a felújításon megtanulta használni a csavarbehajtót.

Amikor idejük engedi, a szülők is jönnek önkéntesnapra, hiszen a Második Esély program egyik alapfeltétele, hogy a család is kivegye részét az otthonfelújításból. (Fotó: Czap Liliána / Habitat for Humanity Magyarország)

“Nagyon várjuk, hogy beköltözhessünk, és az új otthonunk családi szinten nyugalmat és békességet hozzon. Végre megpróbálhatunk igazán élni, kicsit kevesebb gonddal“ – mesélte Barbara.

Elkötelezettségüknek és tudatosságuknak köszönhetően Makaiéknál lassan minden helyére kerül. Barbara a közétkeztetésben helyezkedett el, most is ott dolgozik. Rajmundnak is sikerült munkát találnia: jelenleg egy nyílászáró-gyártó üzem alkalmazottja.

Összetartásuk és családközpontúságuk ereje vitte őket előre. Próbálnak a nehézségek ellenére előre tekinteni, együtt időt eltölteni. Nagyon szeretnek lemenni a Római parti strandra, ahol Barbara elmondása szerint néha még a férje is lecsúszik a gyerekekkel, miközben a barátaikkal vízipisztoly csatákat vívnak.

 

Kapcsolódó cikkek