Önkéntesség

Az önkéntesség a Habitat egyik alapértéke és munkánk felbecsülhetetlen értékű része. A szervezet hagyományosan önkéntesek segítségével épít vagy újít fel, és az építkezések mellett egyre változatosabb módokon vonjuk be őket munkánkba. Önkénteseink munkája nélkülözhetetlen jelenlegi felújítási projektjeink megvalósításában, hogy megfizethető otthonokat teremthessünk rászoruló családok és hajléktalan emberek számára. Az önkéntesség nem csak önkénteseinknek ad sokat, hanem a segítetteknek is. A közös munka öröme, az önkéntesek kedvessége és segítőkészsége reményt és erőt ad nekik. A Habitat Magyarország 1996 óta több ezer hazai és nemzetközi önkéntessel dolgozott együtt. Segítségükkel otthonokat, közösségeket és reményt építünk.

Hogyan tudsz csatlakozni?

“Azt szeretem az önkéntes munkában a legjobban, hogy én is adhatok valamit a „közösségnek”, segíthetek embereknek, láthatom a két kezem, a kezeink munkájának a gyümölcsét. Ezen felül magam is rengeteget kapok a programokban való részvételtől: megismerhetek sok érdekes és értékes embert, a kőműves munka alapjait sajátíthatom el.”

Dóri, évek óta visszajáró önkéntesünk

Egyéni önkéntesek nyílt napjainkon tudnak bekapcsolódni munkánkba, és részt venni az építkezésekben. Ezeket az önkéntesnapokat általában egy héttel korábban hirdetjük meg az önkénteslistánkra feliratkozottak számára. A lelkesedésen kívül szaktudás vagy korábbi felújításban való részvétel, tapasztalat nem szükséges, hiszen a munkát építésvezető szakember felügyeli és segíti. Építkezéseinken 16 éves kortól fogadunk önkénteseket.

Egyéb önkéntes segítség

Ha szeretnél alkalmanként rendezvényeinken, fordításban, adminisztrációs vagy más feladatokban segíteni, jelentkezz e-mailben!

Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)

Szervezetünk jelenleg nem foglalkozik IKSZ-es diákok fogadásával.

Jelentkezz önkéntesnek még ma!

Önkéntes jelentkezési lap

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Nemzetközi önkéntes csapatok

A Habitat Global Village (“Világfalu”) nemzetközi önkéntes programjában minden évben 5-10 elsősorban amerikai csapat érkezik Magyarországra, hogy egy teljes héten át segítsenek építkezéseinken. Sokan vannak köztük, akik rendszeresen önkénteskednek az Egyesült Államok valamely helyi Habitat szervezeténél, de idővel szeretnének máshol is segítséget nyújtani; míg mások akár életükben először fognak kalapácsot a kezükben.

A program lehetőséget ad számukra, hogy részt vegyenek egy másik országban működő Habitat szervezet munkájában, megismerjenek egy másik kultúrát, és a közös munkán keresztül ismerhessék meg a helyi embereket, az érintett családokat és problémáikat. Az önkéntesek számára gyakran életre szóló élményt jelent egy ilyen út, és sokan rendszeresen utaznak különböző országokba -vagy térnek vissza egy adott országba-, hogy újra és újra átélhessék a közös munka erejének és a kétkezi segítségnyújtás örömének csodáját.

(A Habitat Magyarország jelenleg csak fogadószervezetként működik, tehát nem közvetít önkénteseket külföldre.)

További információ a Global Village programról a Habitat nemzetközi oldalán.