fbpx

A Habitat for Humanity Magyarország működése több mint húsz éve alatt több mint 150 házat épített, 720 lakást újított fel, 700 családnak adott műszaki tanácsadást lakhatása jobbá tételéhez, háztartás-gazdálkodási és képzési programjainkban mintegy 1100 ember vett részt, összesen 2150 családnak segítettünk. Terepi programjaink mellett évek óta foglalkozunk kutatással, szakpolitika-elemzéssel, szakpolitikai javaslatok készítésével és szakpolitikai érdekképviselettel annak érdekében, hogy a lakhatási szegénységgel küzdők helyzetét átfogóan javítani képes szakpolitikai válaszok szülessenek.

A szervezetnek a magyarországi civil szervezetek között, és a lakhatással foglalkozó szervezetek között is egyedi sajátossága, hogy terepi programokat és kutatási, érdekképviseleti munkát kombinál célja elérése érdekében, a két program pedig egymást kiegészítve tud csak hatékonyan működni.

Jelenleg két terepi programunkkal segítjük a leginkább kitett, lakhatást igénylő társadalmi csoportokat. Programjaink keretében budapesti kerületi önkormányzatokkal működünk együtt, melyek üresen álló, rossz állapotú bérlakásokat biztosítanak számunkra. Ezeket a lakásokat hazai és külföldi önkéntesek segítségével, valamint a leendő bérlők közreműködésével újítjuk fel. A lakásokba utána a programtól függően közterületen élő, hajléktalan embereket vagy családok átmeneti otthonába kényszerült otthonukat vesztett családokat költöztetünk be.

Állandó, egész évet felölelő terepi programjai mellett a szervezet gyakran csatlakozik társadalmi kezdeményezésekhez, az elmúlt években volt, hogy fogyatékkal élőknek munkát adó műhely felépítésében segédkezett, idősek otthonának segített tetőt felújítani, illetve építészeti tanácsokkal segített vidéki gyerekotthonokat.

Otthontalan családokon segítünk

Második Esély elnevezésű terepi programunkban átmeneti otthonokban élő családoknak segítünk újra saját otthonhoz jutni. Ehhez rossz állapotú, üresen álló önkormányzati bérlakásokat újítunk del önkéntesek, vállalati partnereink és a beköltöző család segítségével. A programban kiválasztott családok számára sokszor ez az egyetlen kiút az otthontalanságból, egyben esély az újrakezdésre.

Rendszerszintű változásokért dolgozunk

Terepi mintaprogramjaink mellett rendszerszintű, szakpolitikai munkát végzünk. Szakpolitikai munkánk keretében évek óta készítünk lakhatási jelentéseket a hazai lakhatási helyzetről, illetve rendszeresen végzünk további kutatásokat a lakhatás különböző metszeteiről, illetve lobbizunk szakpolitikai változásokért. Kutatásaink eredményeit  utána mindenki számára elérhető tanulmányokba foglaljuk. 

Hajléktalan embereket juttatunk lakhatáshoz

Nemzetközileg is ismert Elsőként Lakhatást mintaprogramunkban külterületen, kunyhóban, illetve utcán élő hajléktalan embereket juttatunk önkormányzati, szociális bérlakásokhoz. Ezeket a bérlakásokat az év során önkéntesek, a beköltöző emberek és vállalati támogatóink segítségével újítjuk fel. A felújítási munkák mellett adományokból egy alapvető felszerelést is biztosítunk a lakásba, így a beköltöző emberek egy valódi otthonhoz jutnak a program keretében.

Önkéntesekkel közösen építünk

Az önkéntesség a Habitat egyik alapértéke, és munkánk felbecsülhetetlen értékű része. A szervezet hagyományosan önkéntesek segítségével épít vagy újít fel, és az építkezések mellett egyre változatosabb módokon vonjuk be őket munkánkba. Önkénteseink munkája nélkülözhetetlen jelenlegi felújítási projektjeink megvalósításában, hogy megfizethető otthonokat teremthessünk rászoruló családok és hajléktalan emberek számára.