fbpx

Lakásbérleti szerződésminta 2017

2017. június 13.

A bérlakásszektor törvényi hátterének és intézményrendszerének egyik legfőbb problémája, hogy a bérlő és kiadó jogait csak nagy vonalakban szabályozza, nem ösztönzi a lakástulajdonosokat hosszú távú, megfizethető árú kiadásra, a bíróságon kívüli vitarendezési lehetőségek költségesek, ezért a jogsértésekért jellemzően hosszadalmas és költséges bírósági eljárás keretében tudnak elégtételt venni a felek.

A bérlakásban élők helyzetének javítását szolgáló legfontosabb és legkevésbé költséges lépés, hogy a bérlő és kiadó jobban legyen tájékoztatva jogairól és kötelezettségeiről, helyzetüket jobban tisztázza a jelenlegi törvényi szabályozás, és csökkentse a lakások bérlésével és kiadásával járó, jelenleg magas kockázatot. A törvényi szabályozásra tett javaslataink mellett ezért jogászok bevonásával állítottunk össze egy bérlő-, és kiadó szempontjait és érdekeit egyaránt figyelembe vevő lakásbérleti szerződésmintát. Azt reméljük a szerződésminta tisztább, biztonságosabb jogi helyzetet teremt mindkét félnek.

Mivel minden lakás, kiadó és bérlő más, szerződésmintánk irányadóként használható, amelyet az adott helyzetre, és igényeikre alakíthatnak az érintett felek. A Habitat for Humanity Magyarország* az ennek alapján elkészült szerződésekért jogi felelősséget nem vállal, azonban reméljük, hogy szerződésmintánkat hasznosnak találják majd kiadók és lakásbérlők egyaránt.

A szerződésminta ide kattintva tölthető le!

 *HFH International Hungary Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Kapcsolódó cikkek