fbpx

Ukrajnából érkező menekülteket ellátó szervezetek együttműködése: A Habitat for Humanity Magyarország adományprogramjának értékelése

2023. május 30.

Ukrajna orosz megszállásának 2022. februári kibontakozása után Magyarországra is százezrek érkeztek a háborús övezetből. Közülük az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint 150-160 ezren tartózkodtak Magyarországon 2022 decemberében. A háború elől menekülő családok rövid távú (pl. átutazóban levők) és hosszú távú ellátása a szociális ellátást végző önkormányzati intézményekre, menekültekkel és szociálisan rászorulókkal foglalkozó civil szervezetekre és az egyházakra hárult; a menekültek ellátásában az állam marginális szerepet vállalt.

A tanulmány célja, hogy értékelje a Habitat for Humanity Magyarország (HFHH) és öt partnerszervezete együttműködését a menekültellátásban. A Habitat for Humanity Magyarország alapvetően lakhatási civil szervezet, amely az Ukrajnából menekülőknek is segítséget nyújtott különböző formában. 2022 tavaszától a Habitat for Humanity Magyarország öt partnerszervezete számára biztosított tárgyi eszközöket (háztartási gépeket, ágyakat/matracokat és egyéb használati tárgyakat), illetve eseti jelleggel egyéb, ingatlanfelújítási és -átalakítási szolgáltatásokat is nyújtott. Az öt támogatott szervezet a Nyíregyházi görög katolikus egyházmegyében működő Katolikus Karitász, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. (Budapest), valamint a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet (Szabadszállás). A kutatási jelentés az öt partnerszervezet, valamint a Habitat for Humanity Magyarország programmegvalósítóival 2023. április–májusban készített interjúkon alapul.

Kapcsolódó cikkek