fbpx

“Nagyon nagy itt a nyugalom” – meséli Irma felújított lakásában ülve

„Az lesz az első dolgom az új lakásban, hogy főzök egy jót és egy jó nagyot alszom” – mondta Irma, amikor elkészült új otthona a Habitat for Humanity segítségével és végre beköltözhetett a felújított lakásba.

Hosszú út áll Irma mögött. Még a kilencvenes évek elején érkezett a fővárosba vidékről, egy ismerőse ajánlására jött szerencsét próbálni. Sajnos a kinézett sörgyári állást betöltötték, mire felért a fővárosba, de itt maradt és nem sokára munkát kapott egy húsipari üzemben. Azóta dolgozott szociális otthonban is, jelenleg pedig egy budapesti kerület közterület felügyeletének munkatársa.

irma_lakas_a_llo.jpg

Küzdelem a lakhatásért

Egyedülálló nőként lakhatását nem tudta rendezni az évek alatt. Miután felkerült a fővárosba, volt, hogy hajléktalanszállón aludt, de lakott erdőben, faházban és sátorban is. Elmondása szerint szerencsés, hogy az emberek mindig segítettek neki.

2010-ben aztán rátalált a boldogság és az akkori párjával vettek ki egy albérletet. Az élettárs kezdetben gondoskodó volt, ám egy idő után rákapott az alkoholra, majd munkahelyét otthagyta és Irmával is megromlott a kapcsolata. Irmát 2015-ben súlyos betegséggel műtötték és hónapokat lábadozott a kórházban és a közös albérletben. Nem sokkal később az élettársával megbomlott a viszonya és nem maradhatott a lakásban.

Nem adta fel, amint tehette, munkát vállalt, és az elhagyott Novák-piac egyik romos épületében húzta meg magát. Ismerősei segítségével tudott a közelmúltban is a körülményekhez képest elfogadható helyen aludni, egy cég telephelyén, az udvar hátsó részében lévő bódéban töltötte az éjszakáit, mielőtt találkozott volna a Habitat for Humanity csapatával.

Nyugalom, biztonság, új élet

Néhány hónappal az önkormányzattól kapott bérlakás felújítás után látogattuk meg. Kedvenc foteljében fogadott minket, a háttérben szólt a rádió, retro számokat jatszanak az egyik adón. Irma arról mesélt, hogy vett egy nagy kacsát a piacon, és azt fogja kollégáinak megfőzni, akik a hétvégén meglátogatják. Szemmel láthatóan jól berendezkedett, mint mondja is, szeret itt lakni.

irma_mosolygo_s_fotel.jpg

A lakás nagyon romos állapotban volt, amikor a Habitat for Humanity csapata először járt ott. A falról sok helyen teljesen lepergett a vakolat, a téglák csupaszok, a nyílászárók régi, huzatosak voltak. A felújítás során az önkéntesek leverték először a régi csempét és új bojlert, mosógépet szereltek fel a fürdőszobában. A nappaliban leszedték a régi, málló vakolatot és helyette új gipszkarton burkolat, valamint hőszigetelő réteg került. Megújult a padló, új nyílászárók kerültek a lakásba és a bejárati ajtót is egy modern, biztonságos típusra cserélték.

Rá se lehetett ismerni a lakásra a felújítás után, Irma maga is mindvégig tevékenyen részt vett a renoválásban. Tavaly ősszel költözött be a váci úti lakásba és azóta élvezi a csendet, az otthonosság nyugodt érzését. “Nagyon nagy itt a nyugalom” – meséli mosolyogva a fotelben ülve. A beilleszkedése is sikeres volt. Mint mondja, gyakran összejár a szomszédokkal beszélgetni.

image3_3_1.JPG

Kapcsolódó cikkek