fbpx

Elkészültek a Hőoszlopok, amelyek építését Ti is támogattátok!

Négy költség- és energiahatékony, innovatív kályha, azaz Hőoszlop épült meg az ősz folyamán az apró, Baranya megyei faluban, Vargán. Ebben, a programot kidolgozó és az építést végző csapat mellett, Nektek, támogatóinknak és adománygyűjtő követeinknek is nagy szerepetek volt. A szeptemberi közösségi kampányunk során sikerült több mint 2 millió forintot közösen összegyűjtenünk, amiből két Hőoszlop kéménnyel együtt való telepítését, és minden kapcsolódó költségüket fedezni tudtuk.

Mi az a Hőoszlop, és mitől olyan praktikus?

A költséghatékony és gyorsan telepíthető Hőoszlop ötvözi a Magyarországon többszáz éves hagyománnyal rendelkező cserépkályha előnyeit a korszerű tervezési és gyártási technológiával, a skandináv know-how-val, valamint a szociális innováció és design szemléletével. Ráadásul ez a fűtőberendezés megfelel a modern, egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.

Hasonlóan a szakszerűen tervezett és felépített cserépkályhához, lényegesen kevesebb tüzelő-fogyasztással és légszennyezéssel működtethető, mint egy kis méretű (és -tömegű) vaskályha. Jelentős, közel 800 kilogrammos hőtároló tömege átlagosan napi két megrakással sugárzó, egyenletes meleget biztosít. Költséghatékonysága abban rejlik, hogy a fém burkolat jóval olcsóbb egy hasonló teljesítményű, új cserépkályha csempéinél. Ráadásul a telepítés ideje is jelentősen lecsökken: míg egy cserépkályha esetén minden egyes csempével külön kell dolgozni, és a csempék pozícióba állítása is időigényes feladat, a kályhaépítők a Hőoszlop fémgyűrűit egyszerűen egymásba illesztve, tempósan haladhatnak az építéssel.

Tehát egy Hőoszlop bekerülése után a téli tüzelőanyag-szükséglet jelentősen csökken, míg az egyenletes fűtőhatás miatt a komfortérzet javul. Továbbá azt is fontosnak tartjuk, hogy akár a legszűkösebb körülmények között élő lakók is hozzáférhessenek igényeikhez illeszkedő, gondosan megtervezett, esztétikus berendezésekhez.

Fotó: Méretes különbség: egy tipikus vaskályha és a Hőoszlop – Csátich Renátó // Habitat for Humanity Magyarország, 2021.

Az első Hőoszloptól az adománygyűjtő kampányig

Az Apro’tech szociális kályhaépítéssel foglalkozó csapata 2019 óta működik együtt a Habitattal egy fenntartható kályhacsere-program kidolgozásáért, ami az energiaszegénység egyik legsúlyosabb problémájára keres megoldásokat. Ennek keretében 2020-ban először öt hagyományos cserépkályha épült meg, majd 2021 szeptemberében elkészült a Hőoszlop prototípusa, ami az Etyeki Szatyor Egyesület közösségi műhelyének ad meleget. Ezt követte 2021-2022 telén öt további Hőoszlop telepítése a Baranya megyei Ágon, ahol ezek a kályhák szegénységben élő háztartásoknak biztosítják a fűtést.

Fotó: A program két kulcsszereplője (a sokból): Uhrinyi László (kályhaépítő szakember) és Feldmár Nóra (Habitat) Hőoszlop-építés közben – Csátich Renátó // Habitat for Humanity Magyarország, 2021.

Idén elhatároztuk, hogy folytatjuk a programot, ezúttal az egyik, Ághoz közeli településen, Vargán. Itt már összeszokott csapatként dolgoztunk a település polgármesterével, Lukácsné Lembach Anitával is, hiszen korábban a Habitat egy tetőfelújítási projektet is tudott támogatni, ami példamutató helyi összefogással valósult meg. A pályázó háztartások közül négyet választottunk ki, akiknél 2022 őszén Hőoszlopok építését terveztük. Ebben kértük a segítségeteket.

Fotó: Adománygyűjtő követeink – Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

Szeptember 1-30. között, az Új Nap – Új Remények akció keretében, kilenc adománygyűjtő követ, köztük önkénteseink, valamint korábbi és jelenlegi munkatársaink vállalták, hogy segítenek legalább 1 millió forintot összegyűjteni. Ebből az összegből fedezhető egy Hőoszlop telepítésének minden költsége, beleértve többek között az alapanyagot, a szállítási- és szervezési költségeket, valamint azt is, hogy gyakran a kémény korszerűsítésére is szükség van ahhoz, hogy biztonságosan telepíteni tudjuk a kályhát. Így ezeket a szükséges kiadásokat is mind fedezni tudjuk, és ezek sem a rászoruló családokat terhelik.

Megható siker

Minden várakozásunkat felülmúlva, elképesztően gyorsan, mindössze 6 nap alatt sikerült a Ti segítségetekkel követeinknek összegyűjteni az 1 millió forintot. Ezért már akkor és most is rendkívül hálásak voltunk. Azonban itt nem álltunk meg, új célként a 2 millió forintot és két Hőoszlop telepítési költségeit tűztük ki.

Meghatottan figyeltük napról napra adománygyűjtő követeink kampányait, Facebook-posztjait, amelyekben ők is folyamatosan emelték saját vállalásaikat. Ők maguk is szinte eufórikus örömről számoltak be, hogy sikerült akár dupla vagy tripla akkora összeget gyűjteniük, mint amire számítottak. Mindezért természetesen ki-ki a maga módján köszönetet is mondott a támogatóinak: volt, aki énekelt, mások extrém sportteljesítményeket vállaltak. Két követünk, Krajcsovics Balázs és Ónodi-Szabó Lenke még a Klubrádió Fülbevaló c. műsorában is beszámoltak élményeikről.

A kampány végén valóban kimondhatatlanul hálásak voltunk – és vagyunk most is – azért, hogy a második célt is sikerült egy picit még túl is teljesíteni: a végösszeg 2.288.000 forint lett.

Megépülő Hőoszlopok

Az adománygyűjtést követően kezdődött el a Hőoszlopok építése, amit óriási izgalommal vártak a kedvezményezett családok. Végül négy otthonba került Hőoszlop – ebből két építést tudott a Habitat finanszírozni a Vargán is futó LIFE BIOBALNCE projekt keretében. Mind a négy család története és élethelyzete különböző.

Valiék például egy többgenerációs házban élnek. Négyen laknak együtt: Vali és a párja, kisiskolás lányuk, valamint Vali édesanyja, aki tartós betegséggel küzd. Valinak rendszeres munkája van, ami miatt sokat kell utaznia nagyobb településekre a kis zsákfaluból, párja pedig a faluban közmunkásként dolgozik. A falu másik szélén, a huszonöt éves Csabinál is épült egy Hőoszlop. Ő egy kis vályogházban lakik és az építőiparban dolgozik, de a faluban is vállal kisebb-nagyobb munkákat és mindenben segíti beteg szüleit. A Hőoszlop építésébe is magától értetődő természetességgel szállt be, és segítette a kályhaépítők munkáját.

Mivel gázfűtés az egész faluban nem elérhető, így eddig mindenhol kicsi, rossz teljesítményű lemezkályhákat használtak. Ez nemcsak rengeteg fát fogyasztott, hanem szinte folyamatosan rakni is kellett belőle a tűzre ahhoz, hogy kitartson a meleg. Így nem csoda, hogy ez rendkívül költséges és időigényes volt a család számára. A Hőoszlop segítségével ezt most megváltozik.

Fotó: Ügyfelünk, Vali és Uhrinyi Laci bá’ kályhaépítő szakember az egyik építésnapon – Dohi Gabriella // Habitat for Humanity Magyarország, 2022.

Köszönjük mindenkinek, aki akár csak egy megosztással hozzájárult ahhoz, hogy ezek a Hőoszlopok megépülhessenek! Kövessétek a Habitatot Facebookon is, hogy értesüljetek a legfrissebb, Hőoszloppal kapcsolatos hírekről és a szervezet további tevékenységeiről!

Miért tartja a Habitat kiemelten fontosnak a szilárd tüzelést használók támogatását?
Magyarországon közel 4 millió ember fűti otthonát szilárd tüzelőanyagokkal, elsősorban tűzifával. A fatüzelés számos előnye miatt a társadalom minden szegmensében elterjedt fűtési mód, kizárólag szilárd tüzelők használata azonban leginkább az alacsony jövedelmű, rossz állapotú lakásokban élő háztartásokra jellemző. Többségük vidéken él, szűkös anyagi helyzetben és leromlott állapotú ingatlanokban.

A rezsicsökkentés őket korábban sem segítette, a tűzifa-árak pedig az elmúlt években meredeken emelkedtek, eddig is egyre nehezebb helyzetbe hozva a rászoruló családokat. Az rezsiszabályok változása miatt a szilárd tüzelőket használók száma idén biztosan magasabb lesz; a tűzifa iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, áremelkedést és hiányokat eredményezve. Ebben a helyzetben még jobban kitetté váltak a már eddig is energiaszegénységben élő, csak szilárd tüzelőt használó háztartások, akik számára így még elérhetetlenebbé vált a megfelelő fűtőanyag és -berendezés.

A korszerűtlen kályhák és az épületek rossz hőszigetelése miatt pedig a lakossági szilárd tüzelés az egyik legfőbb oka a magyarországi légszennyezettségnek. Ezért szinte borítékolható, hogy idén télen a szilárd tüzeléssel járó légszennyezés lényegesen meg fog ugrani, ami súlyos egészségügyi kockázatot jelent a társadalom egészének.

További részletek és a Habitat for Humanity Magyarország javaslatai a probléma enyhítésére erre a linkre kattintva érhetőek el. >>>

[Borítókép: Frissen megépített Hőoszlop Vargán – Dohi Gabriella // Habitat for Humanity Magyarország, 2022.]

Partnereink a program során:

Kapcsolódó cikkek