fbpx

Hőoszlop – Korszerű, költséghatékony, fatüzelésű kályha

Magyarországon közel 4 millió ember fűti otthonát szilárd tüzelőanyagokkal, elsősorban tűzifával. Többségük vidéken él, szűkös anyagi helyzetben és leromlott állapotú ingatlanokban. A Habitat terepi munkája során gyakran találkozik azzal az igénnyel, hogy a sokak által használt alacsony hatékonyságú, szennyező és veszélyes vaskályhákkal szemben egy megfizethető, környezetkímélő fűtési alternatívára lenne szükség.

Erre az igényre válaszolva jött létre a Habitat innovatív programja, amelynek keretében szakemberek kifejlesztették a Hőoszlopot, a hagyományos magyar cserépkályhák és egy skandináv design ötvözésével tervezett, költség- és energiahatékony fatüzelésű kályhát.

Az Apro’tech szociális kályhaépítéssel foglalkozó csapata 2019 óta működik együtt a Habitattal egy fenntartható kályhacsere-program kidolgozásáért, ami az energiaszegénység egyik legsúlyosabb problémájára keres megoldásokat.

Feldmár Nóra és Uhrinyi László Ágon, 2021. (Fotó: Csátich Renátó / Habitat for Humanity Magyarország)

A termékfejlesztést a Habitat munkatársaként is dolgozó Feldmár Nóra (szociális designer, energiaszegénység szakértő, formatervező), valamint két országosan elismert cserépkályhás szakember, Uhrinyi László és Libik András végzik, a kályhák telepítésében pedig a helyi szervezetekkel és a közösségben aktív segítőkkel dolgoznak együtt.

A Hőoszlop kialakítása

A költséghatékony és gyorsan telepíthető Hőoszlop megfelel a modern, egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, valamint a rászoruló háztartások szükségleteihez is illeszkedik. A fűtőberendezés ötvözi a Magyarországon többszáz éves hagyománnyal rendelkező cserépkályha előnyeit a korszerű tervezési és gyártási technológiával, a skandináv know-how-val, valamint a szociális innováció és design szemléletével.

Hőoszlop működés közben (Fotó: Csátich Renátó / Habitat for Humanity Magyarország)

Hasonlóan a szakszerűen tervezett és felépített cserépkályhához, minimális légszennyezéssel működtethető. Jelentős, közel 800 kilogrammos hőtároló tömege átlagosan napi két megrakással sugárzó, egyenletes meleget biztosít, valamint felhasználóbarát kialakításának köszönhetően szakember nélkül karbantartható.

A Hőoszlop több szempontból is hozzájárul a környezeti terhek csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság előmozdításához. Szinte 100 százalékosan hazai, természetes alapanyagokból áll: a tűztér samottból készül, a hőtároló tömeget tégla és cserép teszi ki, kötőanyagnak pedig agyagot és homokot használtak. Emellett a korábban alacsony hatékonyságú vaskályhákkal fűtő háztartásokban jelentősen csökkenti a tűzifa-felhasználást, illetve a széndioxid- és szállópor-kibocsátást.

Költséghatékonysága abban rejlik, hogy a fém burkolat jóval olcsóbb egy hasonló teljesítményű, új cserépkályha csempéinél. Ráadásul a telepítés ideje is jelentősen lecsökken: míg egy cserépkályha esetén minden egyes csempével külön kell dolgozni, és a csempék pozícióba állítása is időigényes feladat, a kályhaépítők a Hőoszlop fémgyűrűit egyszerűen egymásba illesztve, tempósan haladhatnak az építéssel. Mindezeken felül egyszerű esztétikája miatt sokféle szobabelsőhöz, stílushoz jól illeszkedik.

Szociális kályhacsere-program

2021-2022 telén a Baranya megyei Ág településen a Habitat öt Hőoszlopot épített, amelyek ettől kezdve rászoruló családok otthonaiban, megbízható módon biztosítják a meleget.

Egy-egy Hőoszlop beépítése jelentős mértékben javítja a családok életminőségét. Amellett, hogy kevesebb tűzifát használnak el, nyugodtabban alszanak, mert már nem kell éjjel felkelni „etetni” a kályhát, és így a gyerekek is kellemesen meleg szobában ébrednek.

A Habitat tervei között szerepel országszerte további Hőoszlopok építése a szociális kályhacsere-program keretében, rászoruló háztartások számára, valamint a modell megismertetése a közép-kelet-európai régió szakembereivel.

Margit, a program egyik résztvevője az új Hőoszloppal, 2021. (Fotó: Csátich Renátó / Habitat for Humanity Magyarország)

A Hőoszlop fejlesztésében, valamint a terepi építőprogramokban közreműködtek:

 • Uhrinyi László, cserépkályhás
 • Libik András, kályhatervező
 • Feldmár Nóra (Habitat)
 • Ónodi-Szabó Lenke (Habitat)
 • Horváth Teréz, ági lakos
 • Jász Krisztina (Esély Labor Egyesület)
 • Kultúrgorilla design management stúdió.

Olvass tovább a témában:

 • 5 hagyományos cserépkályhát építettünk Ágon (2020) >>> Tovább a cikkre
 • Videók: Tapasztalatok és leggyakoribb hibák fatüzeléskor (2021) >>> Tovább a cikkre
 • G7.hu: Energiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkáját – Riport az ági Hőoszlop-építésről (2021) >>> Tovább a cikkre
 • Partizán: “A politikus meg én az ég és föld” | Ág ~ Helyközi Járat – Videóriport az ötödik ági Hőoszlop megépítéséről (2022) >>> Tovább a videóra

További fotók a Hőoszlopról a Habitat Flickr-oldalán találhatóak.