fbpx

Zöldülő otthonok Nógrádban – Indul a Habitat for Humanity Magyarország új programja

Országosan jellemző a magyar lakóépületekre, hogy elavultak, jelentős felújításra szorulnak, és sok energiát fogyasztanak. Ez Nógrád vármegyében is így van: a legfrissebb KSH adatok alapján országos viszonylatban az ottani lakóépületek használják a legtöbb energiát. Az energiacsökkenést eredményező felújítások (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés) ezért egyre inkább felértékelődnek, viszont több szempontból is nagy kihívást és terhet jelentenek a háztartások számára.

A Habitat for Humanity Magyarország ezért új programot indít Nógrád vármegyében, amelyben azt vizsgáljuk, hogy milyen akadályokat kell elgördíteni az energiahatékonysági otthonfelújítások elől, mire lenne szükségük a háztartásoknak ahhoz, hogy a korszerűsítések megtörténjenek, és a különböző – lakossági, ipari, állami és önkormányzati – szektorok képviselői hogyan tudják segíteni ezt a folyamatot. Különös figyelmet fordítunk majd az energiaszegénység kockázatának kitett háztartások helyzetének megoldási lehetőségeire. Az egyéves program során egy olyan közösséget hozunk létre, amelynek tagjai egymás tapasztalataira, a háztulajdonosok, illetve a bevont szakemberek ismereteire alapozva egyfelől információhoz és segítséghez juthatnak a lakóházak energetikai felújításával kapcsolatban, másfelől pedig közösen igyekeznek feltárni azokat a rendszerszintű lehetőségeket, amelyek a Nógrád vármegyei lakóépületek energiahatékonysági felújítását hosszabb távon is segíteni tudják.

A “Zöldülő otthonok Nógrádban” címet kapott program egy európai uniós kezdeményezés – a Közös Zöld Megállapodás (Shared Green Deal) – része. Európában 24 helyszínen indul egyidejűleg hasonló jellegű kezdeményezés, ebből 4 célozza az épületek energetikai felújítását. A nógrádi az egyetlen magyarországi program – a pályázatot erős versenyben, 349 jelentkező közül választották ki.

A most induló programunk nem előzmények nélküli. A „Falusi LakHatás” c. programunk keretében több nógrádi családot segítettünk már a közelmúltban – akiknek nem volt megtakarításuk, és nem tudták előre megfinanszírozni a munkálatokat –, hogy a Falusi CSOK-hoz hozzájussanak, és az otthonukban komfortjavító- és energetikai felújítás történhessen. Ezen családok tapasztalatai kiemelten fontosak lesznek új programunkban, ugyanakkor nem kizárólag erre a támogatási formára épülne a közösségi projekt, hiszen az egyéb élethelyzetben lévő háztartásoknak is szeretnénk gyakorlati információkkal szolgálni annak érdekében, hogy minél több lakóház tudjon Nógrád vármegyében megújulni, és kevesebb, környezetbarátabb energiát fogyasztani.

 

 

 

[Borítókép: Fülöp Dániel Mátyás // Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek