fbpx

Kiemelték volna a gyerekeket a családból, ha nem rendezik a lakhatásukat – Egy Ercsiben élő család talpra állásának története

Eszter és Tibor azt hitték, révbe értek, amikor megvették a kis faházat Ercsin a családjuknak. A második befűtésnél, 2019. október 23-án azonban a ház lángra kapott, miközben a család otthon volt, és az új otthonuk teljesen leégett. Azóta a Wienerbergertől kapott téglákból és tetőcserepekből Tibor új otthont épített a családjának, amit most bővíteni szeretnének. A család is bővült, és a szülők szeretnének ideális, méltó otthon teremteni. Olvasd el a történetüket!
Eszteréket 2019-ben ismertük meg, miután az újonnan vett kis faházuk porig égett. Már ekkor is ötgyermekes családként éltek, egy tinédzser és négy 6 év alatti gyermekkel, ráadásul a kis Heléna is úton volt. A lelkipásztor felesége pártfogásába vette a családot, és segítséget kért tőlünk: pályázatot adtak le a TÁMASZ programunkba.
Ha akkor nem sikerül rendezni a lakhatásukat, a gyerekeket kiemelték volna a családból. Ezért rendkívül fontos volt, hogy az új házikó mielőbb megépüljön.

Hónapokig otthon nélkül

Miután a faház leégett, Eszterék hónapokig költöztek rokonoktól barátokig, hogy legyen hol aludniuk. Hogy a család ne szakadjon szét, gyorsan kellett cselekedni. A Wienerbergertől a TÁMASZ programunkon keresztül téglát, tetőcserepet és kéményt kaptak.
Tibor, a családapa régóta dolgozik az építőiparban, így rengeteg szakmai tapasztalattal bír. Barátai segítségével először a ház falait és tetejét építette meg, majd amint lehetett, a sok vándorlás után a ház félkész állapotában a család mielőbb be is költözött, hogy együtt lehessenek, békében.
Tibor a ház belsejét (belső burkolást, villanyszerelést hozzáértő barátai segítségével) szép lassan úgy fejezte be, hogy a család már ott lakott. Ahhoz képest, amilyen a házuk ekkor volt, a mostani állapot nekik maga a csoda.

A földszinten van egy apró előszoba konyhával, aminek a közepére Tibor egy pici, de gyönyörű, kék-fehér csempézett pultot húzott fel. A konyhából nyílik egy kis szoba, ahol a szülők a kisgyerekekkel alszanak. A tetőtérben pedig a legnagyobb lányuk él a férjével. A kis ház újjáépítése óta a család is bővült, legnagyobb lányuk is férjhez ment, így a ház bővítése is erősen indokolttá vált.

Erős a kötelék a családban

A legkisebb családtag, Heléna most négy éves. Míg ott voltunk, a kislányok zsizsegtek, pörögtek, forogtak, és azt is bemutatták, milyen ügyesen spárgáznak. A hangulat meleg és szeretetteljes Eszteréknél.
A ház bővítése már jelenleg is indokolt, főleg, ahogy egyre nőnek a gyerekek. A szülők szeretnének nekik egy külön gyerekszobát, hiszen jelenleg a kisgyerekek velük alszanak.

Ehhez kértek most segítséget, a családot pedig a Wienerberger ismét támogatja téglával és tetőcseréppel. Az alapanyag már náluk van, a nagyszoba alapját már kikövezték. Tiborék pedig már télen hozzá akarnak látni az építéshez, szeretnék, ha tavaszra a nagy szoba elkészülne.

Hálás köszönetünk a Wienerbergernek, hogy nem csak pénzbeli adománnyal, de építőanyaggal is támogatja a TÁMASZ programba jelentkezett családjainkat, ezzel segítve, hogy méltó körülmények között élhessenek! Sokat jelent, hogy segítő munkánk során támaszkodhatunk partnereinkre, és együtt tehetjük jobbá a magyar családok lakhatását és életét országszerte. Köszönjük!


Fotók: Molnár Zsóka // Habitat for Humanity Magyarország
Kapcsolódó cikkek