fbpx

A Lakhatási Koalíció várja az önkormányzati jelöltek elköteleződését

Bár főként állami feladat lenne, az önkormányzatoknak is van mozgásterük az egyre égetőbb lakhatási problémák megoldásában. Ezért szakértők és civil szervezetek koalíciója arra kéri a 2024-es önkormányzati választásokon induló jelölteket, hogy nyilatkozatban köteleződjenek el a 2024-es Önkormányzati Lakhatási Minimum pontjai mellett. Tegyenek vállalást, hogy megválasztásuk esetén milyen intézkedéseket fognak tenni a lakhatás terén, ismertessék lakhatással kapcsolatos programjukat. A Lakhatási Koalíció tagjai a javaslatcsomag mellett személyre szabottabb segítséget is adnak a jelölteknek webinárok tartásával.

A lakhatási szegénység Magyarország egyik legégetőbb problémája: nagyjából 2-3 millió embert érint. Az önkormányzatoknak van lehetőségük – és kötelezettségük is – a lakosai méltóbb lakhatásáért tenni, szociálisan érzékeny, stratégiai lakáspolitikával, célzottan a sérülékeny lakosait célzó lakhatási támogatásokkal, akadálymentesítéssel, vagy éppen szabályozási lehetőségekkel.

Ennek ösztönzése érdekében készítette el a lakhatással foglalkozó civil szervezetek szövetségeként 2018-ban létrejött Lakhatási Koalíció az Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomagot. Ez a 2024. június 9-én megtartandó önkormányzati választásokon induló önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltek számára kínál eszközöket, amelyekkel egyenlőbbé, megfizethetőbbé tehetik lakosaik lakhatását. A javaslatcsomagban általános szabályozási, működési és beruházási javaslatok mellett kifejezetten a sérülékeny csoportokat célzó intézkedési javaslatok is találhatók. A Lakhatási Minimum honlapján pedig szerepelnek ezt kiegészítő javaslatok, például a közösségi lakhatásról, szociális lakásügynökségek felállításáról vagy fogyatékossággal élő emberek lakhatásáról szóló intézkedések.

A dokumentum célja, hogy a választásokon induló jelöltek az abban felsorolt lakáspolitikai intézkedések közül minél több mellett elköteleződjenek, ismertessék lakhatással kapcsolatos álláspontjukat, hogy az állampolgárok is megismerhessék, megválasztásuk esetén pedig a vállalt intézkedéseket meg is valósítsák. A Lakhatási Koalíció ugyanakkor a szakmai javaslatcsomag mellé szeretne gyakorlati segítséget is biztosítani az érdeklődő jelöltek számára: webinárok tartásával támogatja a jelöltek indulását. Ennek érdekében három alkalommal hirdet webinárt lakhatási témákban:

  1. alkalom: 2024. 04. 04. csütörtök 17 óra – Átfogó lakhatási témák
  2. alkalom: 2024. 04. 09. kedd 17 óra – Sérülékeny csoportok (fogyatékossággal élő emberek, roma emberek, hajléktalanságnak kitett emberek) lakhatása
  3. alkalom: 2024. 04. 25. csütörtök 17 óra – Bérlakásállomány, magánbérleti szektor, energiaszegénység

Az önkormányzati jelöltek az alábbi nyilatkozat kitöltésével jelezhetik a Lakhatási Koalíció számára, hogy újra/megválasztásuk esetén a következő öt évben mit fognak tenni azért, hogy a kerületükben/településükön élő emberek számára méltó lakhatási körülményeket biztosítsanak. A webinárokra szintén a nyilatkozat kitöltésével tudnak regisztrálni, a link(ek)et válasz e-mailben küldik majd el a jelentkezőknek.

A választ küldő önkormányzati jelöltek nyilatkozatait a Lakhatási Koalíció a Lakhatási Minimum honlapján fogja közzétenni április 20. után, ezzel nyilvánosságot adva az elkötelezett helyi politikusoknak, és bátorítva az ország minden településén dolgozó polgármestereket, képviselőket, jelölteket arra, hogy programjukban foglalkozzanak a méltó lakhatás ügyével.

A 2024-es Önkormányzati Lakhatási Minimum javaslatcsomagot készítette: Habitat for Humanity Magyarország; Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont; Utcajogász Egyesület; Utcáról Lakásba! Egyesület; Városkutatás Kft.

A Lakhatási Koalíció tagjairól és az Önkormányzati Lakhatási Minimum támogatóiról itt tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek