fbpx

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fogunk együttműködni lakásfelújítási programban

A IV. kerület mellett idén már a VIII. kerülettel is együttműködünk Második Esély programunk keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. Régóta terveztük a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítunk fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak.

Kilenc éve dolgozunk a Második Esély programon, most újítjuk fel a 19. és 20. lakást. A programot az ügyet fontosnak tartó vállalatok pénzbeli és anyagi adományaiból finanszírozzuk. 2015 óta a IV. kerületi Újpesti Önkormányzattal és a IV. kerületi S.O.S. Krízis Alapítvány Családok Átmeneti Otthonával dolgozunk együttműködésben, korábban pedig a XIV. és XV. kerületi Önkormányzattal és a SZÉRA Családok Átmeneti Otthonával is újítottunk fel szociális bérlakásokat a Második Esély programban.

Nézd meg videón Gabiék történetét:

2024-től a VIII. kerületi önkormányzattal és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központtal együttműködve újítunk fel 2 darab Második Esély-lakást, összesen 20,5 millió forint értékben, amit a Fővárosi Szolidaritási Alap 2023 pályázatán nyertünk el. A projekt kivitelezésére 2 évünk van, 2026 tavaszán zárul.

“Nagy öröm, hogy sikeresen pályáztunk a Fővárosi Szolidaritási Alaphoz, így elindulhat egy szorosabb szakmai együttműködés a lakhatási kérdések megoldásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó 8. kerületi önkormányzattal” – mondta el Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgatónk.

Közös szelfi a VIII. kerülettel a projektindító nyitórendezvényről. (Balról jobbra: Kerékgyártó Anna Írisz, irodavezető a Józsefvárosi Önkormányzatnál; Illyés Tímea, a HFH Magyarország programigazgatója; Pikó András, a VIII. kerület polgármestere; Farkas Zoltán, a HFH Magyarország terepi projektmenedzsere.

“Közös célunk a lakhatási szegénység enyhítése, ehhez szeretnénk megragadni minden együttműködési lehetőséget. Sok feladat áll még előttünk, ehhez minden partnerségre szükségünk van” – fejtette ki Pikó András, a VIII. kerületi Józsefvárosi Önkormányzat polgármestere.

A szociális bérlakások felújítása a VIII. kerületben már idén szeptemberben elkezdődik. A beköltöző családok kiválasztásának folyamatában mi is részt veszünk. Az ügyfelek az átmeneti otthon ajánlása után megfontolt kiválasztási folyamaton mennek át, hiszen Második Esély programunk fontos szempontja, hogy olyan családok költözhessenek a felújított önkormányzati lakásokba, akik anyagilag megerősödtek annyira, hogy az intézmény elhagyása után is felelősen tudjanak gondoskodni magukról és új otthonukról.

Kiemelt kép: Csoportkép a 19. Második Esély-lakás jelenleg zajló felújításának egyik önkéntesnapjáról, amelyen a beköltöző szülők, Barbara és Rajmund is részt vettek.
Fotó forrása: Czap Liliána // Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek