fbpx

”Azt várom a legjobban, hogy áthívhassuk az egész családot” – Otthonra talál a Bogdán család

Bence és Angéla négy éve alkotnak egy párt. Lakhatási gondjaik akkor kezdődtek, amikor 2023-ban megszületett kisfiuk, és túlzsúfoltság miatt szükségessé vált a költözés. Az S.O.S. Krízis Alapítványnál felvételt kértek Családok Átmeneti Otthonába, ahová sikeresen beilleszkedtek. Célul tűzték ki, hogy mielőbb megtakarítást képezzenek és előre léphessenek önálló életük felé. Szorgalmuknak köszönhetően pedig hamarosan beköltözhetnek a Második Esély programunkban felújított új otthonukba.

Amikor a fiatalok megtudták, hogy kisbabájuk lesz, Angéla Bence családjához költözött, ahol nyugalomban és szeretetben tudtak együtt élni. A baba megszületése után azonban be kellett látniuk, hogy túl sokan élnek kis alapterületen, ami egyre több nehézséget okozott. Ezért úgy döntöttek, hogy segítséget kérnek az S.O.S. Krízis Alapítványtól. Intézménybe kerülésük óta családjukat szem előtt tartva folyamatosan azért dolgoznak, hogy az átmeneti otthont elhagyhassák.

Bence gépésztechnikusnak tanult, amit még nem sikerült befejeznie, és sok ideig dolgozott ácsként építkezéseken. Jelenleg a családi vállalkozásban dolgozik, ahol víz- és gázszereléssel foglalkoznak. Nagyon szereti ezt a szakmát is, céljai között szerepel, hogy szakképesítést szerezzen belőle.

bogdán család önkéntesnap habitat második esély önkormányzati bérlakás

Bogdán Bence önkéntesnapon. Második Esély programunkban a támogatott családok is kiveszik részüket a felújításból. Fotó: Czap Liliána // Habitat for Humanity Magyarország

Tapasztalata nagyon jól jön az önkéntesnapokon, ahol jövendőbeli otthonuk felújításán dolgozik. Bence teljesen otthonosan mozog ebben a környezetben: építésvezetőnknek nem kell sok mindent tanítania neki, sőt, sokszor közösen próbálnak megoldást találni egy-egy problémára.

Angéla könyvelőnek tanult. A jogosítvány elméleti részét is megcsinálta. Várandóssága miatt szüneteltette tanulmányait, de a jövőben mindenképpen szeretné befejezni a képzést. Szeptembertől pedig újra munkába áll.

Kisfiukból vidám, kiegyensúlyozott gyermeket nevelnek. Igazi meghitt családi légkörben élnek. Már csak a biztonságos, megfizethető otthon hiányzik, ahová viszont nem sokára beköltözhetnek.

Fontos számukra a család

Átmeneti otthonba költözésük nem változtatott a családjukkal való kapcsolatukon. Mindenkinek az a legfontosabb, hogy a baba számára biztonságos környezetet tudjanak teremteni. Bencéék bármikor számíthatnak szüleikre, ha kisfiukra kell vigyázni, vagy tanácsra van szükségük. Fontos volt számukra, hogy otthonuk közel legyen majd a szüleikhez, hiszen szoros a családi kötelék.

Bence a nyár folyamán több önkéntesnapon is részt vett. Nemsokára pedig beköltözhetnek új otthonukba. Fotó: Czap Liliána // Habitat for Humanity Magyarország

“Azt várom a legjobban, hogy miután beköltözünk, főzzünk egy nagyot, és áthívhassuk az egész családot egy közös ebédre vagy vacsorára” – mesélte Bence.

Nagyon izgatottak új otthonuk miatt: “Szinte mindent elképzeltünk már, a párom még a dekorációt is megtervezte! Majdnem mindenről tudjuk, hová szeretnénk majd tenni” – osztotta meg velünk Bence az önkéntesnapon.

A fiatal szülőknek a költözés nemcsak egy új fejezetet jelent az életükben, hanem lehetőségük is nyílik arra, hogy családi kapcsolataik tovább erősödjenek. Álmaik megvalósításával pedig biztos jövőt szeretnének teremteni maguknak és kisfiuknak is.

Hálásak vagyunk vállalati partnerünk, a JTI Hungary Zrt. 10 millió forintos támogatásáért, amely nélkül a Bogdán család otthonának felújítása nem valósulhatna meg! Köszönjük minden vállalati partnerünknek és nyílt napokra járó önkéntesünknek, akik anyagilag és önkéntes munkával támogatták a Második Esély programunk 19. önkormányzati szociális bérlakásának felújítását!

Kiemelt kép: Tóth Szilvia // Habitat for Humanity Magyarország

 

Kapcsolódó cikkek