fbpx

Hol tart a lakhatási válság 2023-ban, és mit tesz az állam?

Bemutattuk a 2023-as Lakhatási jelentés első két fejezetét

2023-as Lakhatási jelentésünk első két fejezete a lakhatási célú támogatások elosztását és a felhasználhatóságát elemzi, amelyek mértéke 2023-24-ben jelentősen csökken, és továbbra is a tehetősebbeknek kedvez – miközben az ingatlanok és az albérletek egyre kevésbé megfizethetőek. Idén tizenkettedik alkalommal publikáltuk éves jelentésünket a magyarországi lakhatás helyzetéről. Az első két fejezet bemutatóját november 7-én tartottuk meg a Habitat Kreatív Központban. Már olvasható honlapunkon a 2023. évi Lakhatási jelentésünk bevezetője itt, az első fejezete itt, a második fejezete pedig itt!

A kormányzati lakástámogatás változásai 2024-ben

Az általános infláció, ezen belül a lakhatásra fordított háztartási kiadások növekedése súlyosan érintette a lakhatási szegénységben élőket. A közpolitikai változások viszont alig reagáltak erre: a központi kormányzat szinte semmit nem költ szociálisan célzott lakhatási támogatásokra, például köztulajdonú lakások bővítésére, fenntartására, felújítására; 2023-2024-ben pedig a középosztály lakhatásának támogatására is jelentősen kevesebbet fordít.


Lakástulajdonhoz kapcsolódó, szociálisan nem célzott támogatásokra a kormány 393,5 milliárd forintot tervez fordítani 2024-ben, ami 40,3%-os csökkenés a 2023-as 648 milliárd forinthoz képest. 2023-2024-ben a lakhatási célú kiadások kétharmadát a lakossági rezsivédelem finanszírozására fordítják, amely alig támogatja a legrászorulóbb, tűzifával fűtő háztartásokat.

“A lakáspolitika társadalmilag igazságossá tételére és a lakhatási szegénység mérséklésére lenne szükség. Ehhez kutatásokkal kellene feltárni a magyarországi lakáspolitikai helyzet kihívásait, kiterjedt társadalmi egyeztetéssel és szakmai szervezetek bevonásával kialakítani a lakhatási koncepciót, amelynek átláthatóságát fontos rendszeres ellenőrzéssel biztosítani” – fejtette ki Czirfusz Márton, a ‘Kormányzati szakpolitikák és költségvetési kiadások’ fejezet szerzője, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont társalapítója.

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy 2022-23-ban mélyültek Magyarországon a megfizethetőségi problémák. A magas lakhatási költségek – különösen az alacsony jövedelmű háztartások esetében – felemésztik fizetésük nagy részét. A legalsó jövedelmi ötödben 26% azok aránya, akik jövedelmük több mint 40%-át költik lakhatási költségekre, míg a legfelső jövedelmi ötödben ez csupán 1% (Eurostat).

2022 júniusától 2023 júniusáig a megélhetési költségek, ezen belül az albérletárak és az energiaárak is sokkal nagyobb mértékben nőttek, mint a keresetek. A KSH lakbérindexe szerint országosan 14%-kal, Budapesten 15%-kal növekedtek az albérletárak, az elmúlt nyolc évben pedig országosan mintegy 88%-kal. A fogyasztói árak 20,1%-kal emelkedtek, ezen belül a háztartási energiaárak 34,3%-kal. Bár a bruttó átlagkereset 2023 elején 0,8%-kal nőtt az előző évhez képest, a magas infláció miatt a nettó reálkeresetek 2022 szeptembere óta folyamatosan csökkennek (2022 februárjától 2023 februárjáig 19,6%-kal).

Mihez vezethet a lakhatás megfizethetőségének hiánya?

Eladósodáshoz, lakásvesztéshez, és bizonyos esetekben akár a gyermekek gyámügyi kiemeléséhez is.

“Hosszú távú, a lakhatás megfizethetőségét célzó állami stratégiára lenne szükség, amelyben a rászoruló családok helyzetét is figyelembe veszik. Önkormányzatokkal együttműködve széles körű támogatási eszközöket lehetne létrehozni a megfizethetőségi problémákkal küzdő háztartásoknak, jövedelemarányos hozzájárulással” – magyarázta el Ámon Katalin, a ‘Megfizethetőség’ fejezet szerzője, a Közép-európai Egyetem (CEU) PhD-hallgatója.

“Magyarországon a lakosság jelentős része rossz minőségű, energetikailag korszerűtlen lakásban él. A méltó otthon megteremtése saját erőből nem elérhető számukra. A megélhetés és a lakhatás költségeinek drasztikus emelkedése még inkább ellehetetleníti az alacsony jövedelmű családok helyzetét. A legfájóbb az, hogy az államnak továbbra sincsenek válaszai ezen háztartások problémáinak megoldására” – fejtette ki Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

2023. évi Lakhatási jelentésünket itt tudod majd teljes terjedelmében elolvasni, ha elkészülünk a 3. fejezettel, addig is megtalálod a linken a bevezetőt, az első és a második fejezetet.

[Borítókép: Rózsa Judit // Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek