fbpx

Fészek a Strázsa Tanyán – Egy hely, ahonnan a családok megerősödve kirepülhetnek

2019-ben támogattuk először a sérülékeny csoportokat segítő Strázsa Tanyát. Miután kitört a háború, fogyatékkal élő menekülteket fogadtak be, partneri viszonyunk pedig szorosabbá vált. A korábban vendégházként is üzemelő tanya korábbi tevékenységeinek köszönhetően fel volt készülve sérültek fogadására. Külön kihívás volt azonban, hogy sérült menekülteket fogadjanak be, és ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a lehető legtöbbet tegyék mentoráltajikért. Partnerségünknek köszönhetően pedig sok embert segítettek abban, hogy megkezdjék önálló életüket Magyarországon.

A sérülékeny csoportokhoz tartozók akkor képesek talpra állni és önálló életet kezdeni újra, ha van lehetőségük egy támogatott környezetben megerősödni. Ebben segítenek elsősorban a ‘strázsások’: biztonságos menedéket nyújtanak a halmozottan sérülékeny menekült családoknak.

Németné Horváth Bea (balra) a Strázsa Tanya és Fészek közösségi központ vezetőjeként is szoros kapcsolatot ápol a támogatott családokkal. / Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

“Akik hozzánk jönnek, halmozottan sérülékeny csoporthoz tartoznak. Elsősorban a tanyán nyújtunk nekik lakhatást, a Fészekben pedig további támogatást. Miután ezek a családok megerősödtek, tovább költöznek attól függően, merre vitte őket az élet, például munka vagy speciális iskola miatt. A kiköltözött családok kezét sem engedjük el: néhányuk új otthonának lakhatásra alkalmassá tételében a Habitat is nagyon sokat segített, amellett, hogy a Strázsa Tanya és a Fészek felújítását is támogatta” – magyarázta Németné Horváth Bea, a Strázsa Tanya és Fészek vezetője.

A háború kitörése óta több mint 200 menekültet fogadtak. És, ha nem is volt mindenki fogyatékossággal élő, de halmozottan sérülékeny, hátrányos csoporthoz tartoztak: szülő nélküli gyerekek, fogyatékkal élők, többgyermekes családok, egyedülálló anyák gyerekkel stb.

A Fészek helyet ad a gyerekeknek, ahol iskola után fejlődhetnek Judit nénivel, míg szüleik befejezik a munkát. A napközinek hála több menekült szülő tudott már munkába állni, és anyagilag is megerősödni. / Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

Hosszú munka volt, de 2023 decemberében sikerült megnyitni a sérült, menekült családok számára kialakított Fészek közösségi teret. A fűtésszámla azonban túl magasnak bizonyult, így a valódi üzemeltetés még váratott magára. A Fészek ma már menedéket nyújt délután iskolás gyerekeknek, míg szüleik befejezik a munkát, és reméljük, nemsokára másodlagos célját is betöltheti: Beáék szeretnék hozzájuk hasonló szervezetekkel tapasztalatcserére alapuló konferenciákat is tartani itt, hogy a szervezetek egymást segíthessék.

Életeket változtatnak meg

A Fészek nem csak menedéket, de munkát is biztosít a menekülteknek.

“Egy kicsit változott a helyi mentoráltjaink összetétele: most több nyugdíjas korú, idősebb lakónk van. Vannak, akik nagyon szép kézműves dolgokat készítenek, amiket itt megpróbálunk értékesíteni.”

Munkatársunk elmerült a kézműves nesszeszerek világában. / Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

Két ukrajnai menekült lány is kapott itt adminisztrációs munkát, mégis jelenleg talán a gyerekek élvezik leginkább a Fészek adta biztonságot. Fejlesztőpedagógusaiknak köszönhetően délutánonként, és hétvégén is fejlesztő programokon vehetnek részt a gyerekek.

Hétköznapokon a csupaszív Judit néni segíti őket: tanulnak, játszanak, pihennek, elkészítik a házi feladatot, míg a szüleik értük nem jönnek munka után. Nyári iskolaszünetben pedig táborokat is tartanak majd a gyerekeknek.

A Fészek napközije nagy segítség volt abban is, hogy a menekült szülők munkát találhassanak. Hiszen, ha tanítás után a gyerekeket rá tudják bízni valakire, ők tudnak dolgozni. A Fészekben a menekült gyerekek olyan figyelmet és fejlesztést kapnak, amellyel hozzásegítik őket az álmaik megvalósításához is. 

Új otthonukba költözésük után még egy komóddal hozzá tudtunk járulni ennek a családnak a támogatásához is. / Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

“Erik például óvodás, őt a sofőr hozza el oviból, és itt pihen, amíg testvérei, Amira és Jázmin tanulnak. Kamilla, a legidősebb testvér, sokat tanult és fejlődött, mióta nálunk van. Meg is lett a gyümölcse: felvették a középiskolába, ahová nagyon vágyott. Honvédelemmel fog foglalkozni” – mesélte büszkén Bea.

Ez a család egy ideig a Strázsa Tanyán élt, de 2024 májusában sikerült albérletbe költözniük. Így elkezdhették önálló életüket. Mindkét szülő talált munkát, így talpra tudtak állni. Az édesapa a tanya mindennapi karbantartási feladataiban vesz részt. Az édesanya egy helyi vállalkozásnál zöldségösszekészítéssel foglalkozik. Új otthonuk berendezéséhez pedig egy komóddal is hozzá tudtunk járulni.

Kapcsolódó cikkek