fbpx

Véget ér az Ukrajna projektünk – Ennyi mindenre vagyunk büszkék

Csaknem 2,5 évig segíthettük mi is az ukrajnai menekültek lakhatását, biztonságos átmeneti vagy hosszú távú otthonra találását és berendezkedését. A bútorok, háztartási gépek, felújítások nem csak adományt jelentettek, hanem biztonságot és megnyugvást is, hogy azok, akik mindenüket hátrahagyni kényszerültek, Magyarországon kicsit jobban otthon érezhessék magukat. Ukrajna projektünk során összesen 3107 életre lehettünk hatással.

Menekültek: azok az emberek, akik kényszerkörülmények miatt elhagyták az otthonukat, értékeiket, családtagjaikat, és újra kellett kezdeniük az életüket a teljes bizonytalanságban egy idegen országban, amelynek a nyelvét sem beszélték. A legtöbben néhány szatyorral a kezükben jöttek át a határon, miután kitört az orosz-ukrán háború. Főként nők és gyerekek.

Viki és Veronika lakhatását 2023-ban és 2024-ben tudtuk adománnyal támogatni partnerszervezetünk, az Evangélikus Diakónia partnerségének köszönhetően. Fotó: Molnár Zsóka // Habitat for Humanity Magyarország

Néhány család volt olyan szerencsés, hogy az apuka már a háború előtt is Magyarországon dolgozott, így itt újra egyesülhettek. Az egyik ilyen ukrán édesapa, aki a határnál várta feleségét és kisfiát, így mesélt nekünk:

„A határon a tömeg szinte nyomta előre magát. Láttam a családomat, egy ideig a távolból néztem a szenvedésüket. Elkezdtem rohanni feléjük – hiába kiabáltak utánam, hogy nem szabad. Sosem felejtem el a megkönnyebbülést, amikor a kisfiam sírva a nyakamba ugrott. Borzasztóan nehéz volt látni őket sírni és fázni, de amikor átöleltük egymást, és újra vigyázhattam rájuk, mind megnyugodtunk. Nem tudtuk, mi lesz ezután, de végre együtt voltunk.”

Az idézett a családot a Szolidáris lakhatás programunkban segítettük, amelyet az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közösen indítottunk. A háború kitörése után olyan ingatlantulajdonosokat kerestünk, akik rövid vagy középtávon felajánlanák üresen álló lakásukat, szobájukat Ukrajnából menekülőknek. Szolidáris lakhatás programunkban 38 családnak, összesen 115 menekültnek segítettünk.

Az ingyenes lakhatási megoldás azonban sok főbérlőnek nem volt hosszú távon fenntartható, hiszen bevételi forrástól estek el. Ezért Szolidáris lakhatás programunk Albérlet-támogatási programmá nőtte ki magát, amelybe a menekült családok rendszeres havi és/vagy egyszeri anyagi támogatásra pályázhattak, hogy albérletüket meg tudják fizetni. E projekt keretén belül 115 családnak, összesen 360 embernek segíthettünk, amiből 149-en gyerekek.

Az első év után az ukrajnai menekültek támogatására érkező pénzügyi adományok mértéke is nagyon megcsappant, így projektünk újabb átgondolásra szorult. Mivel az Utcáról Lakásba! Egyesület a mi támogatásunk nélkül is tudta folytatni a Szolidáris lakhatás és Albérlet-támogatási programokat, a meglévő forrásainkat másfelé, másféleképpen csatornáztuk be.

2023 júliusától Ukrajna projektünkkel még több menekült embernek szerettünk volna segíteni, amit partnerszervezeteken keresztüli támogatással értünk el Adományozási programunkban. Főleg adományszállítással – bútorok, háztartási gépek, konyhai eszközök, tisztítószerek stb. – támogattunk Budapesten vagy környékén élő menekült családokat.

Emellett menekültszállót üzemeltető partnerszervezeteink munkájához olyan felújításokkal is hozzájárultunk, amelyekkel az általuk segített menekülteknek biztosítottak méltó lakhatást.

A BMSZKI által üzemeltetett menekültszállón egy közösségi konyha kialakítását segítettük. Fotó: Molnár Zsóka // Habitat for Humanity Magyarország

Hosszú távú partnerünk, a Strázsa Tanya sérült és halmozottan hátrányos helyzetű menekülteknek segít. Céljuk, hogy a náluk biztonságos, támogató környezetben megerősödött családok talpra állhassanak és elkezdhessék önálló életüket a tanyán kívül. Fészek közösségi terüknek és elkötelezett munkájuknak hála sok menekült szülő találhatott munkára, így egyre többen kezdhetnek új életet Magyarországon. Munkájukat adományszállítással és felújítással is tudtuk támogatni.

A Strázsa Tanya által több mint 200 menekült életét tehettük mi is jobbá. Fotó: Strázsa Tanya

“Nagyon hirtelen elszaladt ez a két év, és nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben. Megtisztelőnek érzem, hogy ilyen elhivatott emberekkel dolgozhattam együtt. Úgy érzem, megtettük, amit lehetett, sőt, még tovább is nyújtottuk. Végig látható volt, hogy nagy szükség van erre a projektre” – búcsúzott az Ukrajna projekttől Hoffer Erik, programkoordinátorunk.

A partnerszervezeteink által támogatott menekült családokat főleg tárgyi adományokkal segítettük attól függően, mire volt szükségük a méltó mindennapi lakhatásukhoz. Kisbabák kapták meg első ágyukat, egy ágyon osztozó családok kaptak extra ágyat vagy matracot, hosszú ideje bőröndből élő családok pakolhatták ki először a ruháikat szekrényekbe.

Az újszülött babáktól a nyugdíjaskorú menekültekig sok mindenkinek segíthettünk. Hálásan köszönjük 11 partnerszervezetünknek és minden adományozónknak, hiszen nélkülük a mi projektünk sem érhetett volna el ekkora hatást! És köszönjük a sajtónak, hogy több ízben is hírt adtak segítő munkánkról, így még többen értesülhettek róla.

“Még soha életemben nem történt meg velem, hogy ekkora hálában és köszönetben volt részem, és, hogy ennyire értékelték volna a munkámat. Azt gondolom, hogy amit csináltunk, annak óriási nyoma van. Ez igazi csapatmunka volt. Köszönöm, hogy veletek lehettem, és veletek együtt tehettem a dolgomat” – köszönt el Lampert László, az Ukrajna projekt logisztikus munkatársa.

Partnerszervezeteink a projekt alatt: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Strázsa Tanya, Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, Evangélikus Diakónia, V. kerületi Önkormányzat, Kalunba, Dévai Fogadó, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász, Orosdy-kastély, Zugligeti Idősek Otthona, Utcáról Lakásba! Egyesület

Projektünkről készült tanulmányok:

Köszönjünk minden adományzónknak a projekt finanszírozását!

————————————————————–

Bár a Habitat for Humanity magyar irodájának Ukrajna projektje lezárul, szervezetünk folytatja a lakhatásért végzett munkáját Magyarországon. Állandó programjaink továbbra is működnek, melyekben származástól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül országszerte segítjük az embereket méltó lakhatáshoz. A nemzetközi Habitat szervezet továbbra is támogatja a háború elől menekülőket más országokban és Ukrajnában is.

Kiemelt kép: Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek