Második esély

1

Probléma

A Habitat for Humanitynél meggyőződésünk, hogy a hajléktalanság problémáinak enyhítésére nem elegendőek a tüneti kezelések. A lakásvesztést, a hajléktalanságot megelőző, komplex programokra lenne szükség. Az ENSZ Gyermekvédelmi Bizottsága is felszólította a magyar államot, hogy biztosítsa, a gyermekeket ne válasszák el a szüleiktől anyagi okok, vagy a lakhatásuk hiánya miatt. Jelenleg nincs Magyarországon olyan jogszabály vagy rendelkezés, amely tiltaná a kisgyermekes családok megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatását. Ezért minden család, amelyet a kilakoltatás veszélye fenyeget, egyúttal gyermeke elvesztését is kockáztatja. Néhányuknak nyújtanak időleges megoldást a családok átmeneti otthonai, de sajnos ezekből az intézményekből is nagyon kevesen jutnak megfizethető otthonhoz, így intézmények közt vándorolnak, és idővel a család széthullik, a szülők utcára a gyerekek állami gondoskodásba kerülnek.

2

Mit csinál a Habitat?

Második esély programunkban olyan lakhatásukat vesztett családokat segítünk, akik akár 1-2 éve is családok átmeneti otthonában élnek. A Habitat önkormányzatok és önkéntesek segítségével nem lakható állapotú szociális bérlakásokat újít fel számukra, így tesszük lehetővé, hogy hosszú távon is fenntartható, biztos otthonhoz jussanak.

Tevékenységünk:

  • Az önkormányzattal együttműködésben kiválasztásra kerülnek a programba bevonható lakások.
  • A lakásokhoz részletes felújítási terv készül, a felújításokat a Habitat építésvezetője irányítja.
  • A felújításban részt vesznek a beköltöző családok és önkéntesek a szakipari tudást igénylő munkákhoz vállalkozókat veszünk igénybe.
  • A családok szociális munkás támogatást kapnak a beköltözés előtt és után a Habitattal együttműködő helyi családok átmeneti otthonától. 2015-ben a Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal együttműködésben a Procter and Gamble támogatásával és Zugló Önkormányzatának segítségével 2 családot vontunk be a programba, történetükről itt és itt olvashat. Ők Budapest XIV. kerületében költözhettek szociális bérlakásba. A programot szeretnénk más kerületekben is folytatni, ehhez folyamatosan támogatókat keresünk.
3

Mi a célunk?

Mintaprogramunk működő megoldást mutat be. Szeretnénk, ha minél több önkormányzat kapcsolódna be a programba és megfizethető, szociális bérlakások megteremtésével a kormányzat is szerepet vállalna a probléma megoldásában.