fbpx

Egy év, 969 élet – Így segítettük az ukrán menekülteket a háború kitörése óta

Napra pontosan egy éve tört ki az orosz-ukrán háború, melynek hírére mi is azonnal reagáltunk. A háború első napjaiban a határ mentén igyekeztünk hathatós segítséget nyújtani, főként tárgyi adományok révén. Amikor világossá vált, hogy a határon át özönlő emberek jó része szeretne az országunkban maradni, az ukrán menekülők közép- és hosszútávú lakhatására kerestünk megoldást.

Az elmúlt egy évben összesen 969 menekültet segítettünk rengeteg tárgyi adománnyal és lakhatási támogatással, hogy méltó – akár átmeneti – otthonra találjanak Magyarországon. Március 4-én indítottuk más lakhatási szervezetekkel közös, szolidáris lakásfelajánlásokat közvetítő programunkat, melyben ingatlantulajdonosok üresen álló szobákat, lakásokat ajánlottak fel a Budapestre menekülő ukrán családoknak.

2022 tavaszának végére a szolidáris lakhatási programba érkező felajánlások beérkezése megállt, miközben a menekültek igénye a közép- és hosszútávú szállásra tovább növekedett. Ekkor stratégiát váltottunk, és az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közös albérlet-támogatási programot hoztunk létre. Kampányunk során azokat a menekült családokat támogattuk, akik piaci áron béreltek volna lakást, de korlátozott anyagi lehetőségeik miatt kiegészítő támogatásra szorultak.

Itt olvashatsz bővebben arról, hogyan segítette a Habitat a háború elől menekülő ukrán családokat az első négy hónapban.

Márciusban és áprilisban több kamionnyi adomány érkezett a Habitat raktárába. A Wayfair vállalattól többek között 80 ágyat, 66 matracot és több száz ágyneműszettet kaptunk, melyek egy része menekültszállókon, másik része az ULE-val közös programjaink révén szállásra talált menekült családok új otthonába került. A Whirlpool is kamionnal küldte a menekülteknek szánt adományt. A rakodótér 30 mosó-szárítógépet, 20 mosógépet, 10 szárítógépet, 10 hűtőszekrényt és 10 mikrót rejtett, melyek azóta is a Magyarországra menekült és közép- vagy hosszútávon itt maradni kívánó családok lakhatását és mindennapi életvitelét segítik.

„Az ép elmémet és lelkemet mentettem”

Mióta az albérlet-támogatási programunk elindult, többször volt lehetőségünk meghallgatni a háború elől menekülő ukrán családok történetét. Programunkról és a családok történetéről a Femina.hu és a 24.hu is hírt adott. Elsőként a 25 éves Lilja, Bucsából menekült édesanyja és húga mesélték el történetüket:

Nem akartam eljönni, de úgy gondolom, ha az ember megteheti, hogy valamennyire elkerülje a traumát, akkor tennie kell érte. Úgy érzem, az ép elmémet és lelkemet mentettem” – számolt be Lilja 2022 májusában.

Albérlet-támogatási programunkban résztvevő ügyfeleink zöme nő, aki közül sokan gyerekkel menekültek ide. Így például Valentina, akinek férje már a háború kitörése előtt is Magyarországon dolgozott. Az anya két kamasz fiával március elején lépte át a határt. A háború kitörésének napjára így emlékezett vissza:

„A nap, amikor kitört a háború, pont az egyik fiam születésnapjára esett. Nagyon szürreális volt, hogy ahelyett, hogy felköszöntöttem volna, azt közöltem vele, hogy el kell hagynunk az országot.”

Szolidáris lakásfelajánlási és albérlet-támogatási programjaink révén lehetőségünk volt több, szállást felajánló vagy menekülteknek albérletet kiadó lakástulajdonossal is beszélgetnünk. Itt elolvashatod Csinszka és családja történetét, akik Ukrajnából menekülő fiatalokat fogadtak be üresen álló ingatlanjukba.

AZ ULE-val közös programunkban résztvevő családok hosszútávú letelepedését szociális munkával is segítjük. Az ukrán menekültek közül sokan szerettek volna munkát is találni. Ebben és gyermekeik iskolába íratásában is segítették őket az ULE szociális munkásai, emellett elkísérték őket ügyintézésre vagy orvosi időpontokra is. A programunkban közvetlenül a családokkal foglalkozó szociális munkások mindennapjairól és kihívásairól az ULE munkatársa, Félix mesélt nekünk.

Partnerségben az erő

2022. február 24. óta összesen 969 Ukrajnából menekülő embert tudtunk méltó lakhatáshoz segíteni, akiknek csaknem a fele gyermek. Szolidáris lakhatási programunk keretében 38 család számára biztosítottunk méltó lakhatást, ingyen. Ez 115 személyt jelent, melyből 45 gyermek. Az albérlet-támogatási projekt célja 100 család lakhatásának támogatása volt – végül mintegy 115 családdal kötöttünk albérlet-támogatási szerződést, ami 360 személyt, ezen belül pedig 149 gyermeket jelent.

Programunk sikerében nagy szerepet játszott a donoroktól érkező termérdek adomány. A támogatóinktól érkező források egy részéből háztartási gépeket, ágyakat, bútorokat, konyhai eszközöket, tisztítószer-csomagokat, bababútorokat, iskolakezdési csomagokat is eljuttattunk az általunk támogatott családokhoz és partnerszervezeteinkhez.

Több olyan szervezettel alakítottunk ki együttműködést, ahol támogató partnerként voltunk jelen:

  • A Pest Megyei Vöröskereszt menekültközpontjaiban összesen 290 főt látnak el.
  • A Strázsa Tanyán 48 értelmi vagy fizikai sérült, speciális igényekkel rendelkező menekültről gondoskodnak. Itt a tárgyi adományokon túl egy közösségi tér kialakítását is segítettük.
  • A Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. munkájának hála összesen 150 letelepülni kívánó ukrán menekült juthatott szálláshoz és munkához is. Őket szintén tárgyi adományokkal támogattuk.
  • A BMSZKI a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott hajléktalanellátó szervezet. Az általuk létrehozott központokban 110 menekültet szállásolnak és látnak el. Tárgyi adományokon kívül egy közösségi konyha kialakítását finanszíroztuk, amely a közösségi élet kialakításában óriási jelentőséggel bírt.
  • A Katolikus Karitász debrecen-nyíregyházi egyházmegyei központjával kötött együttműködés keretén belül nagy mennyiségű tárgyi adományt adtunk át az általuk működtetett határmenti települések menekültközpontjai, továbbá két család részére.

A HFH International az elmúlt 12 hónapban 35 000 ukrán menekült lakhatását támogatta különféle módokon Románia-, Lengyelország-, Németország- és Magyarország-szerte. Ebből a Habitat for Humanity Magyarország az egy éve tartó kampányunk alatt összesen 969 személy részére nyújtott nélkülözhetetlen támogatást az Ukrajnából menekült családok méltó lakhatásához.

Jelenleg a program folytatásán és új programok tervezésén dolgozunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk segíteni a Magyarországon hosszútávon letelepedni kívánó menekültek méltó lakhatásának elérését. Ha szeretnél első kézből értesülni ezzel kapcsolatos híreinkről, kövess minket LinkedIn-en, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

[Fotók: Molnár Zsóka // © Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek