fbpx

Zöldülő otthonok Nógrádban – egy sikeres projekt a végéhez ért

A tavalyi évben útjára indult energiahatékonysági projektünk “Zöldülő otthonok Nógrádban” címmel, ahol lakóházak energetikai felújításáról szóló tudásmegosztó hálózatot hoztunk létre. Az egyéves munka idén nyáron zárul le, számos rendkívül hasznos tapasztalattal gazdagodtunk általa.

A projekt célja az volt, hogy a helyi lakosok és a területen dolgozó szakemberek meg tudják osztani egymás tapasztalatait, energiahatékonysági kérdéseikre választ kapjanak, ezzel segítve a háztulajdonosokat, hogy könnyebben meg tudják valósítani felújítási terveiket. A programban azt vizsgáltuk, milyen akadályokat kell elgördíteni az energiahatékonysági otthonfelújítások elől, mire lenne szükségük a háztartásoknak ahhoz, hogy a korszerűsítések megtörténjenek, és a különböző – lakossági, ipari, állami és önkormányzati – szektorok képviselői hogyan tudják segíteni ezt a folyamatot. Különös figyelmet fordítottunk az energiaszegénység kockázatának kitett háztartások helyzetének megoldási lehetőségeire.

Lakhatási szakpolitikával is foglalkozó szervezetként pedig további célunk, hogy a program tapasztalatait és a tanulságokat beépítsük a munkánkba, és eljuttassuk olyan döntéshozókhoz, akik a lakóépületekkel és azok energiahatékonysági felújításával kapcsolatos, uniós és hazai szintű szakpolitikát formálják.

Programunk részeként workshopokat tartottunk Balassagyarmaton, illetve energetikai felújításon már átesett, vagy éppen ilyen tervezés alatt lévő lakóházakat látogattunk meg. Az események alatt pedig arról beszélgettünk, hogy milyen kihívásokkal találhatjuk szembe magunkat egy felújítás tervezésekor, illetve kivitelezésekor, és ezekre milyen gyakorlati megoldási lehetőségek létezhetnek. Ezeket mind a szakemberi (tervezői, kivitelezői, finanszírozói), mind a felújítói szemszögből megismertük.

A “Zöldülő otthonok Nógrádban” címet kapott program egy európai uniós kezdeményezés, a Közös Zöld Megállapodás (Shared Green Deal) része. Európában 24 helyszínen indult hasonló jellegű kezdeményezés, ebből 4 célozta az épületek energetikai felújítását. A nógrádi volt az egyetlen magyarországi program – a pályázatot erős versenyben, 349 jelentkező közül választották ki.

[Borítókép és fotók: Aradi Sára // Habitat for Humanity Magyarország]

Kapcsolódó cikkek