fbpx

Lakhatási Minimumot készítettek és juttattak el a pártokhoz a szakmai civil szervezetek

Budapest, 2021. december 06. – Lakhatási szervezetek a mai napon juttatták el a pártokhoz a választási programalkotás támogatására készített Lakhatási Minimumot.

A Város Mindenkié csoport, az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország, a Periféria Központ, és a Városkutatás Kft. aktivistái és szakértői által összeállított pontok a lakhatás biztonságát és megfizethetőségét megerősítő törvénymódosításokat, és lakáspolitikáért felelős kormányzati szerv létrehozását javasolják.

Háttér:
Magyarországon lakhatási válság van. Mintegy 3 millió embert, a lakosság harmadát érinti a lakhatási szegénység. Ahhoz, hogy a helyzet változzon, szükség van arra, hogy változzanak a lakás- és szociálpolitikai megfontolások és a közvélekedés. Ezért szeretnénk a 2022-es országgyűlési választás előtt a pártok és koalíciók figyelmébe ajánlani a lakhatással kapcsolatos javaslatainkat, hogy azokat beépíthessék a választási kampányba, és kormányra kerülés esetén beemeljék ezeket intézkedéseik közé.

Javaslataink azt célozzák, hogy:

  • Hosszú távon kiszámítható, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika valósuljon meg;
  • Csökkenjen és megelőzhető legyen a hajléktalanság;
  • Csökkenjen a lakhatási szegénység, bővüljön a non-profit lakásszektor és a megfizethető lakások köre;
  • Energetikai felújítások által csökkenjen az energiaszegénység.

A Lakhatási Minimum teljes szövege a lakhatasiminimum.hu oldalon olvasható, a megfogalmazott javaslatokhoz és követelésekhez csatlakozó további 5 szervezet listájával együtt.

[Borítókép: Unsplash]

 

Kapcsolódó cikkek