fbpx

A Berda József Lakhatási Alapban használja fel a Budapestért díj összegét a Habitat

A fővárosi lakhatási szegénységben élők érdekeit szem előtt tartva a Habitat for Humanity Magyarország a Budapestért díjjal járó 200 ezer forintot meglévő Lakhatási Alapján keresztül teszi elérhetővé rászoruló családok számára. A Habitat ugyanakkor hálásan fogad minden további adományt és felajánlást, amellyel az alap és a támogatott háztartások száma növelhető.

Budapest Főváros Közgyűlése 2020. november 17-én Budapestért díjat adományozott húsz magánszemély és szervezet mellett a Habitat for Humanity Magyarországnak is a „fővárosi lakhatási szegénység elleni küzdelemben vállalt szerepéért, széles körű társadalmi összefogást teremtő tevékenységéért”. A koronavírus-járvány miatt a díj ünnepélyes átadóját 2021. augusztus 30-án tartották meg.

„Megtiszteltetésnek érezzük, hogy a Habitat for Humanity Magyarország munkáját elismeri a főváros ezzel a díjjal.” – mondta el a díj kapcsán Szegfalvi Zsolt, a szervezet ügyvezető igazgatója, és hozzátette: „Azonban szeretném kiemelni, hogy továbbra is lakhatási válság van. Országosan és a fővárosban is bőven van javítani való a lakhatási szegénységben élő mintegy 3 millió ember sorsán. A Habitatnál ezen dolgozunk a közvetlen segítségnyújtáson és az intenzív szakpolitikai munkán keresztül. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a munkában a döntéshozói pozícióban lévők is partnereink legyenek, hiszen ahhoz, hogy ennyi ember helyzete érdemben javuljon, széles körű összefogásra és hatékony lakáspolitikára van szükség.”

A Habitat a díjjal járó 200 ezer forintot átláthatóan, közvetlen segítségnyújtásra fogja felhasználni. Ez a pénzösszeg kiegészíti a már létező Berda József Lakhatási Alapot, amely 2020-ban 7 lakáskörülményeket javító beavatkozást hajtott végre, valamint 130 háztartásnak vásárlási utalványt, 50 háztartásnak pedig tisztasági csomagot tudott biztosítani Újpesten. Ahhoz, hogy az így megsegített háztartások számát növelhessék, a Habitat hálásan fogad minden további adományt és felajánlást.

A Habitat 25 éves fennállása során Budapest számos kerületével együttműködött, hogy rászorulók számára méltó otthonokat alakíthasson ki. Az elmúlt években például a Habitat Második Esély és Elsőként Lakhatás programjai keretében önkormányzati szociális bérlakásokat újított fel családok átmeneti otthonában élők és hajléktalan emberek számára. A Támasz program során 27 budapesti és vidéki család kapott 2019-2021 között gyors lakhatási segítséget. Az Újpest Kapuja városrehabilitációs programban pedig a Habitat 4 fős szociális munkás csapata dolgozik az akcióterületen élők lakáshelyzetének és mindennapjainak javításáért. Őket támogatja a Habitat Berda József Lakhatási Alapja is.

Terepi mintaprogramjai mellett a Habitat széleskörű szakpolitikai munkát is végez. 2012 óta minden évben jelentést készít a lakhatási szegénység aktuális helyzetéről, és javaslatokat fogalmaz meg annak javítása érdekében. A Feketelakás javaslatcsomag pedig a lakásbérleti piac átláthatóvá és biztonságossá tétele érdekében jött létre. Az országos lakáspolitikába történő adaptálása, a Budapesten és vidéki nagyvárosokban nagy számban élő lakásbérlők és bérbeadók kiszámíthatatlan helyzetét tudná érdemben javítani.

Kapcsolódó cikkek