fbpx

Megnyitottuk közösségi terünket a méltó lakhatásért

Megnyitottuk új közösségi terünket május 18-án. A Habitat Kreatív Központ célja, hogy egy tudatos közösséget építsünk a mindenki számára elérhető, méltó lakhatásért, ahol lakhatáshoz, felújításhoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó workshopokkal, fotókiállítással, szakértői beszélgetésekkel, filmklubbal és egyéb közösségi programokkal várjuk az érdeklődőket.

2023. május 18-án nyitotta meg közösségi terünket a budapesti Margit-negyedben, amelyet közösségi- és rendezvénytér, valamint lakhatási tudásközpont létrehozásának céljával alakítottunk ki és újítottunk fel, önkéntesek segítségével. Szeretnénk egy sokszínű, társadalmi témák iránt elhivatott közösséget építeni új közösségi terünkben, ahol elméleti és gyakorlati tudást adunk át a lakhatásról, az energiaszegénység témájától a konkrét lakásfelújítási technikákig, valamint teret adunk a közös gondolkodásnak, cselekvésnek is.

A megnyitó esemény a Hon-vágy fotópályázatunk díjátadójával és a választott képekből készült kiállítás megnyitójával indult. Idén “Az otthon meleg-e?” tematikára vártuk a jelenlegi energiaválságra és fűtéssel kapcsolatos nehézségekre reflektáló, profi és amatőr fotósok képeit. A szakmai zsűri – Sebestyén László fotográfus és Gerő Elektra grafikus – a Habitat csapata által közösen előválogatott képekből négy pályaművet díjazott. 2023-as fotópályázatunk fődíját Budai Bálint Winter is coming című fotója nyerte el, a 2. helyezést Lex Mihály Téli délután a sparhelt melege mellett c. fotója, a 3. helyezést pedig Perina Marcell a Hónapok melege c. fotója kapta meg. Különdíjat adtunk át dr. Ebers-Ujvári Edit Esti merengés c. fotójáért. Az idei (és korábbi) legjobb pályaművekből rendezett kiállítást 2023. június 16-ig lehet megtekinteni a Kreatív Központban a közösségi tér honlapján megadott időpontokban.

Ónodi-Szabó Lenke, a Habitat for Humanity Magyarország projektmenedzsere

A megnyitón Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, “nagy öröm számunkra, hogy sikerült létrehozni a Habitat Kreatív Központot, ahol együtt gondolkodásra és cselekvésre tudjuk biztatni azt a közösséget, akik szeretnének csatlakozni a méltó lakhatás ügyének előremozdításához. Hiszünk abban, hogy egymást inspirálva olyan konkrét programokat is megvalósíthatunk, amelyek valóban hatékony segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak.” Az eseményen Sümeghy György, a Habitat európai és közel-keleti régiójának szakpolitikai igazgatóhelyettese is tartott beszédet.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója

A II. kerületi önkormányzat városrehabilitációs projektjének keretén belül a Margit-negyedben üresen álló ingatlanokat szeretnék feltölteni közösségteremtő és – építő, kulturális kezdeményezésekkel, eseményekkel, szolgáltatásokkal, üzletekkel – ennek köszönhetően talált otthonra a Habitat Kreatív Központ is. Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely is tartott megnyitó beszédet a rendezvényen, amelyben örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a korábban üresen álló, üzlethelyiségként működő épületrész jó célokra hasznosul, amely összhangban van az önkormányzat és a Margit-negyed program elképzeléseivel. “Egy olyan szervezet költözött ide, akik nap mint nap mások számára teremtenek otthont. Amit magukkal hoznak a közösség építése érdekében, az a lakhatás ügye és a mások segítése iránti szándék.”

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere

A beszédek után kvízzel is készültünk, amelyből a résztvevők játékos formában tudhattak meg többet a fenntartható lakhatáshoz és felújításhoz kapcsolódó témákról. Az este végén a kortárs költők verseit is felhasználó, 2018-ban Lámpaláng együttes adott koncertet a megnyitó közönségének. Az akusztikus trió formáció dalait énekre, gitárra, ütőhangszerekre és hegedűre hangszereli; magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből és költők kortárs gondolataiból merítik.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a felújításban segítő önkénteseknek, valamint a II. kerületi önkormányzatnak, az Erste Bank Hungary Zrt., a JTI Hungary Zrt. és a MAPEI Kereskedelmi Kft. vállalatoknak, hogy pénzügyi és termékadomány támogatásukkal segítették a közösségi tér létrehozását.

Programajánló

Lakni kell! – filmklub
Elindítjuk havi rendszerességű lakhatási filmklubunkat a Habitat Kreatív Központban, amelyen a lakhatás problémáihoz, a biztonságos, méltó otthon kérdésköréhez kapcsolódó filmeket vetítünk le, szakértői/alkotói beszélgetésekkel. Első eseményünk május 26-án, pénteken 19:00-kor kezdődik: Gary Hustwit Urbanized című, 85 perces, látványos dokumentumfilmjét vetítjük le, amely a világ legkülönbözőbb városi tereibe kalauzol el, bemutatva a várostervezés kihívásait és szépségeit az adott városi-kulturális közegben. A filmről a vetítés után Ongjerth Richárd Hild János-díjas urbanistával, várostervezési szakértővel beszélgetünk. További részletek az eseményről a közösségi tér honlapján olvashatóak.

Nyílt nap – önkéntesség és közösségi programok a Habitatnál
A Habitat Kreatív Központ megtartja első nyílt napját az önkéntesség, civil szervezeti élet, lakhatás iránt érdeklődők számára május 26-án, pénteken 12:00 és 16:00 óra között. Az eseményen tervezett programjainkról és önkéntes lehetőségeinkről tájékozódhatnak a látogatók. A beszélgetés mellett kávéval, teával és interaktív, játékos programokkal is készülünk. További információ a nyílt napról a közösségi tér honlapján található.

[Fotók: Tóth Szilvia // Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek