fbpx

2343 menekült ember lakhatását támogattuk eddig – Két éve tart a háború

Két év telt el az orosz-ukrán háború kitörése óta. Szervezetünk azóta is segíti a nálunk maradt menekültek lakhatását. Fontosnak tartjuk, hogy azok, akik otthonukat, értékeiket, az egész életüket hátra hagyták, és egy nap alatt mindent elveszítettek, Magyarországon méltó körülmények között élhessenek, és minél inkább itthon érezhessék magukat. 

A háború 2022. február 24-i kitörésének hírére mi is azonnal reagáltunk, és a hirtelen krízishelyzetben a határon próbáltunk segíteni, támogatni a többi segélyszervezet munkáját. Hamar kiderült számunkra, hogy lakhatási szervezetként a legnagyobb segítséget úgy nyújthatjuk, ha a Magyarországra érkező menekültek lakhatásának elrendezését támogatjuk.

Az első hónapokban az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közösen szolidáris lakásfelajánlási programot indítottunk, amely 2023-ban Civil Különdíjat is nyert. Ebben a programban üresen álló szobákat vagy lakásokat ajánlhattak fel a Budapesten és környékén élő ingatlantulajdonosok, amelyekbe menekült egyéneket és családokat segítettünk beköltözni rövid vagy középtávra.

A 16 éves Vladik édesanyjával és öccsével Hmelnickijből menekültek el a háború kitörése után. Budapestre jöttek, mert az apa már itt dolgozott. Albérlet-támogatással segítettük a családjuk lakhatását.

A program hamar kinőtte magát, egyre több, a háború elől menekülő embernek kellett segítség, de a lakásfelajánlások néhány hónap után igencsak megcsappantak. Ekkor albérlet-támogatási programot alapítottunk, ahol a közép vagy hosszú távon itt maradni tervező menekülteknek anyagi támogatást tudtunk nyújtani, hogy képesek legyen az albérlet megfizetésére.

Mindemellett – a beérkező temérdek tárgyi adománynak köszönhetően – a méltó lakhatáshoz hozzájáruló tárgyi adományokkal is segíteni tudtunk. Főleg nagy- és kisméretű háztartási gépekkel, ágyakkal, matracokkal, elektronikai cikkekkel, higiéniai és tisztítószer csomagokat osztottunk szét rengeteg magánháztartásnak és menekültszállónak.

Jó partneri viszonyok

Ahogy telt az idő, az Ukrajna projektet igyekeztünk mindig a felmerülő igényekhez – és az egyre szűkülő támogatási keretekhez – igazítani. 2023. áprilisa óta projektünk keretén belül szinte kizárólag adományszállítással támogatjuk a Magyarországon hosszú távon letelepedett ukrán menekültek lakhatását.

Partnerszervezetünk, a Diakónia szociális munkása átveszi a Kijevből menekült fiatal édesanyának és kislányának kiszállított adományokat.

Az állami szerepvállalás hiányosságai miatt az ideérkezők sok nehézséggel néznek szembe a lakhatás terén. “Megláttuk a réseket a rendszerben, amelyeket programunkkal igyekeztünk kitölteni: partnerszervezeteken keresztül segíteni méltó lakhatási körülményekhez a menekülteket” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója a projektünk hatásait vizsgáló tanulmány bemutatásakor.

A háború kitörése és Ukrajna projektünk elindítása óta 11 szervezettel működtünk együtt, és 2343 ember lakhatását tudtuk eddig támogatni. Partnereink elhivatottan segítik az itt maradt menekült emberek életét; ki-ki szociális munkával, mások gyerekek fejlesztésével vagy integrációs programok indításával. Hálásak vagyunk ezeknek az együttműködéseknek, hiszen nélkülük nem tudnánk ennyi életet jobbá tenni.

Munkánk során számos itt maradt családdal volt szerencsénk találkozni és beszélgetni. Ezek során felmértük a szükségleteiket, összekötöttük őket azokkal a szervezetekkel, amelyek egyéni igényeikben segítségükre lehetnek, meghallgattuk és elmeséltük a történeteiket.

Hálásak vagyunk ezért a tapasztalásért, és partnerszervezeteinknek a közös munkáért. Az Ukrajna projekt 2024 júliusáig még biztosan működik, és reméljük, ezután is lesz lehetőségünk javítani a Magyarországon letelepedett menekült emberek lakhatási körülményein.

Kiemelt kép: Molnár Zsóka / Habitat for Humanity Magyarország

Kapcsolódó cikkek