fbpx

Biztonságot adtunk Veronikának – A támogatás fontossága

Veronikát és anyukáját, Vikit az Ukrajna projektünkön keresztül ismerhettük meg még 2023-ban. Partnerszervezetünk, az Evangélikus Diakónia szociális munkával is támogatja a családot, mit pedig lakhatásukhoz szükséges adományokkal segítettünk nekik. Olvasd el a történetüket! 

Veronika gyönyörű, élénk kislány, tele szeretettel. Speciális igényekkel és autizmussal él, ezért otthonukban elengedhetetlenek olyan dolgok, amelyek máshol könnyebben pótolhatók. Anyukájával Kijevből menekültek el, miután az oroszok bombázni kezdték a várost. A kislányt megviselte az utóbbi két év, hiszen az autizmussal élőknek kiszámíthatóságra, nyugalomra és biztonságra van szükségük.

Logisztikus munkatársunk segített Vikiéknek összeszerelni a csepphintát

Magyarországra érkezésük sem volt zökkenőmentes. A határátlépés után sokáig átmeneti szállón éltek, majd néhány hónapot Debrecenben töltöttek. Veronika életében az egyetlen stabil pont ekkor már csak az édesanyja volt. Végül egy orosz nő segítségével sikerült Budapesten új otthont találniuk, ahol Veronika nagyobb eséllyel kerülhetett speciális iskolába.

Akkor kezdtek újra stabilitást lelni az életükben, amikor budapesti otthonukba költöztek. Ehhez egy valami hiányzott még: egy csepphinta; egy biztonságos búvóhely Veronikának, ahol meg tud nyugodni, amikor túlstimulálódik. 2024 májusában ezzel a hintával is segíteni tudtunk nekik a biztonságos otthon megteremtésében.

Ezzel a családdal először 2023 novemberében találkoztunk. Vikinek akkor még részmunkaidős állása volt, amit otthonról tudott végezni, Veronika mellől. Emellett folyamatosan kereste a megfelelő intézményt Veronikának, hiszen ha a kislány iskolába jár, ő is tud majd teljes állásban dolgozni.

Azóta sikerült megfelelő iskolába íratnia Veronikát, ahol a kislány már napi 4 órát tölt el. Viki pedig most minden erejével azon van, hogy új állást találjon, mivel sajnos korábbi távmunkáját időközben elveszítette. A fiatal édesanya kitartása viszont töretlen, és nem adja fel, hiszen tudja: mindent meg kell tennie kettejük biztonságáért.

 

[Borítókép és fotók: Molnár Zsóka // Habitat for Humanity Magyarország]
Kapcsolódó cikkek